Γιατί το παρμπρίζ του αυτοκινήτου έχει αυτές τις μαύρες κουκκίδες;

Windshield frit 1

Οι μικρές μαύρες κουκκίδες που βλέπουμε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας δεν βρίσκονται εκεί για αισθητικούς λόγους, αλλά αφορούν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών.

Κάθε μέρα που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, βρίσκεστε περιτριγυρισμένοι από μέταλλο, πλαστικό και γυαλί. Και σε περίπτωση που περνάτε ώρες μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας λόγω μποτιλιαρίσματος, θα έχετε παρατηρήσει διάφορα περίεργα σημεία της, όπως οι μικρές μαύρες κουκκίδες γύρω από το παρμπρίζ.

Windshield frit 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποδεικνύεται, αυτές οι μικρές κουκκίδες δεν εξυπηρετούν αισθητικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, αφορούν αρκετούς σημαντικούς σκοπούς που ίσως να μην περνάνε από το μυαλό σας, ασφάλειας και κατασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, το μαύρο περίγραμμα στο παρμπρίζ ονομάζεται φριτ και είναι μία επίστρωση με βάση το σμάλτο που «τυπώνεται» στο γυαλί και στη συνέχεια ψήνεται για να γίνει ένα με αυτό. Η περιοχή αυτή μετά χρησιμεύει στη συνέχεια ως ασφαλές σημείο επαφής για κόλλες ουρεθάνης που χρησιμοποιούνται για να «ενώσει» το παρμπρίζ στο πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Windshield frit 3

Όταν κατασκευάζεται ένα παρμπρίζ, πρώτα κόβεται στο επιθυμητό σχήμα και μετά τυπώνεται το φριτ. Σε αυτό το στάδιο, το γυαλί είναι ακόμα επίπεδο και πρέπει να καλουπωθεί για να διαμορφωθεί, επομένως θερμαίνεται πριν τοποθετηθεί σε μία ράβδο κάμψης.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι οι μαύρες κουκκίδες, που θα βοηθήσουν τελικά στην καλύτερη διασπορά της θερμότητας, για πιο ομοιόμορφη και εύκολη διαδικασία κατασκευής και ενίσχυσης του παρμπρίζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Windshield frit 4

Μόλις ετοιμαστεί το παρμπρίζ για τοποθέτηση στο αυτοκίνητο, το φριτ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, όχι όμως για λόγους ενίσχυσης, αλλά για αισθητικούς. Με αυτό τον τρόπο η αυτοκινητοβιομηχανία καταφέρνει να κρύβει τις κόλλες από την κοινή θέα.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να κοιτάτε αυτές τις κουκκίδες στο παρμπρίζ σας, θυμηθείτε ότι χρειάζονται για να κατασκευαστεί το παρμπρίζ, ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ