Γιατί η μπαταρία πρώτης τοποθέτησης αντέχει περισσότερο από μια του εμπορίου;

Mpataria autokinitou 7

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν αντιληφθεί ότι οι καινούργιες μπαταρίες του εμπορίου αποφορτίζονται πολύ πιο γρήγορα από τις «πρώτης τοποθέτησης», χωρίς όμως να γνωρίζουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η άποψη που θέλει τους ιδιοκτήτες των προσιτών αυτοκινήτων να ξοδεύουν λιγότερα για την συντήρηση του αυτοκινήτου, από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους ένα premium μοντέλο, είναι ενδιαφέρουσα και έχει βάση.

Mpataria autokinitou 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, τα ακριβότερα premium αυτοκίνητα με τον πλουσιότερο εξοπλισμό καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την λειτουργία τους, γεγονός που επηρεάζει τη διάρκεια της μπαταρίας. Ανεξάρτητα όμως από τον τύπο του αυτοκινήτου, η τάση αυτή δεν αλλάζει.

Οι μπαταρίες που τοποθετούνται στο εργοστάσιο κατά την παραγωγή των αυτοκινήτων, έχουν διάρκεια ζωής που συνήθως ξεπερνά τα 4 έτη, αλλά αυτές με τις οποίες την αλλάζουμε λειτουργούν σωστά για όχι περισσότερα από 2 έως 3 έτη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Mpataria autokinitou 1

Η αλήθεια είναι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές μπαταριών δεσμεύονται από αυστηρές προδιαγραφές. Γιατί σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητά τους, τότε η αυτοκινητοβιομηχανία θα αλλάξει τον προμηθευτή μπαταριών, μιας και τους προσφέρει ένα προϊόν που δεν ανταποκρίνεται στις αυστηρές προδιαγραφές.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ελεύθερη αγορά που οι προδιαγραφές είναι τυπικές, λόγω μικρών πωλήσεων. Η αποθήκευση των μπαταριών είναι συχνά προβληματική, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και να αποφορτίζονται πολύ πιο γρήγορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mpataria autokinitou 5

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου έχει υπολογιστεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και στην Ευρώπη είναι 5 με 8 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι και πολλοί κατασκευαστές αναλώσιμων καθοδηγούνται από αυτή την λογική και ακολουθούν παρόμοια τακτική.

Βέβαια, τόσο για τους κατασκευαστές μπαταριών όσο και τα καταστήματα που τις πουλάνε, είναι ασύμφορο να παράγουν μπαταρίες που θα λειτουργούν ενδεδειγμένα για 8 με 10 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι οι προδιαγραφές να μην είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που προορίζονται για πρώτη τοποθέτηση, να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων και να μπορούν να προσφέρουν τις μπαταρίες τους σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ