Γιατί αδειάζει γρήγορα το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μου;

Δείκτης καυσίμου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την εντύπωση ότι το αυτοκίνητό μας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο από όσο θα έπρεπε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, η κατανάλωση που παρουσιάζει ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός μοντέλου, καινούργιου ή μεταχειρισμένου.

Η χωρητικότητα και η απόδοση ενός κινητήρα, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα συστήματά του είναι και εκείνα τα δεδομένα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση και τους ρύπους που εκπέμπει. Σημαντικότατο ρόλο παίζει φυσικά και η συμπεριφορά ενός οδηγού πίσω από το τιμόνι και συγκριμένα ο τρόπος που χειρίζεται το δεξί πεντάλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε γιατί το αυτοκίνητό μας καταναλώνει τις ποσότητες καυσίμου που χρειάζεται για να μας μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φορές που μας φαίνεται ότι το μοτέρ καίει περισσότερο καύσιμο από όσο θα έπρεπε και ότι το ρεζερβουάρ αδειάζει ταχύτερα από το αναμενόμενο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι που μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι ο κινητήρας μας καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου από ότι θα έπρεπε είναι συγκεκριμένοι και εφόσον τους γνωρίζουμε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό ή τουλάχιστον να ξέρουμε την αιτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους λόγους που επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου είναι οι συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Εντός της πόλης, τα συνεχόμενα «σταμάτα-ξεκίνα», το μέγεθος της κυκλοφοριακής συμφόρησης και κατά συνέπεια ο χρόνος που θα χρειαστεί για να καλύψουμε μια δεδομένη απόσταση είναι παράγοντες που αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Το αντίθετο γίνεται στον αυτοκινητόδρομο εφόσον επιλέξουμε να κινηθούμε με σταθερή ταχύτητα κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.

Το βάρος παίζει επίσης τον δικό του ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της κατανάλωσης. Γι' αυτό καλό είναι να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα αντικείμενα στην καμπίνα ή το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας, πράγματα που δεν χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Car trunk junk 1

Η ποιότητα του καυσίμου είναι επίσης πολύ σημαντική. Νοθευμένο ή κακής ποιότητας καύσιμο μπορεί να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση άσχετα από τις συνθήκες κίνησης και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει πάντα να στεκόμαστε και να δίνουμε προσοχή είναι η πίεση των ελαστικών μας. Αν η πίεση είναι χαμηλότερη από όσο ορίζει ο κατασκευαστής τότε αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου, ενώ μειώνεται ταχύτερα και η διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση που παρουσιάζει ένας κινητήρας παίζει φυσικά και η σωστή περιοδική συντήρησή του, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα στην ώρα της και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κατασκευαστής. Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα, ένα «βουλωμένο» φίλτρο λαδιού και μπουζί που δεν έχουν αλλαχθεί στην ώρα τους και δεν παράγουν τον σπινθήρα που απαιτείται, είναι για παράδειγμα, εξαρτήματα που επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Ένα ακόμη «εργαλείο» που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά, ειδικά τις ζεστές ημέρες του χρόνου είναι το air condition. Το κλιματιστικό σύστημα του αυτοκινήτου μας απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει και να φέρει τη θερμοκρασία στα επίπεδα που έχουμε επιλέξει, ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με την έξτρα προσπάθεια του θερμικού μοτέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ανεξήγητα υψηλή κατανάλωση καυσίμου μπορεί να οφείλεται και σε ζημιά που μπορεί να έχει υποστεί το καπάκι του ρεζερβουάρ με αποτέλεσμα το καύσιμο να εξατμίζεται και να δραπετεύει έτσι στην ατμόσφαιρα πριν φτάσει στην αντλία της βενζίνης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ