Φίλτρο κινητήρα: Πόση δύναμη θα κερδίσω αν το αναβαθμίσω; (Video)

Filtro aera

 Μία από τις πιο… αθώες αναβαθμίσεις του κινητήρα μας είναι η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα. Αξίζει, όμως, ο κόπος ή απόκλιση από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή δεν πρόκειται να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η σωστή «αναπνοή» ενός κινητήρα αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία του δεν είναι λίγοι εκείνοι, ωστόσο, που επιλέγουν την αναβάθμισή του, αποσκοπώντας στην αύξηση της ισχύος του.

Το ερώτημα το οποίο, λοιπόν, προκύπτει είναι κατά πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα και ενδεχομένως ενός τμήματος της εισαγωγής, βελτιώνοντας ή για την ακρίβεια αυξάνοντας την απόδοση του κινητήρα.

Η αλήθεια είναι ότι το χαμηλό κόστος και η ευκολία ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης αναβάθμισης έχουν βάλει κατά καιρούς στον πειρασμό πολλών ιδιοκτητών  αυτοκινήτων, με το αποτέλεσμα να ποικίλει ανάλογα με το αυτοκίνητο και τον τύπο του ίδιου του φίλτρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση της δοκιμής που πραγματοποίησε ο Jason Fenske του Engineering Explained χρησιμοποιήθηκε ένα Subaru Crosstrek και τέσσερα διαφορετικά φίλτρα. Το πρώτο ήταν ένα φίλτρο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα, το δεύτερο ήταν ένα καινούργιο φίλτρο από τη Subaru, το τρίτο ένα φθηνό after market φίλτρο και το τέταρτο ένα υψηλής απόδοσης από την K&N.

H αύξηση ισχύος που προέκυψε ανάμεσα στο πολυκαιρισμένο φίλτρο του κινητήρα και το καινούργιο της Subaru έφτασε τους 2 ίππους. Το φθηνό after market φίλτρο είχε ακόμα καλύτερη απόδοση υπερβαίνοντας κατά 3,3 ίππους το εργοστασιακό ενώ με το φίλτρο της K&N η απόδοση του Subaru Crosstrek αυξήθηκε περαιτέρω κατά 1 ίππο.

Η απόσταση, λοιπόν, που χωρίζει ένα χρησιμοποιημένο φίλτρο από ένα υψηλής απόδοσης έφτασε του 6,3 ίππους, αύξηση διόλου ευκαταφρόνητη μιας και το μόνο που απαιτήθηκε ήταν η αντικατάσταση ενός χαμηλού κόστους, αναλώσιμου εξαρτήματος.

Φυσικά, η αύξηση της απόδοσης του κινητήρα μεταφράστηκε σε καλύτερες επιδόσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται αν μια τέτοια αναβάθμιση θα μπορούσε να επηρεάσει και την κατανάλωση καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ