Φαρμακείο και πυροσβεστήρας στο αυτοκίνητο -To κρίσιμο λάθος που κάνουμε όλοι και στοιχίζει ακριβά

Φαρμακείο-πυροσβεστήρας στο αυτοκίνητο

Ως γνωστόν όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κυκλοφορία οφείλουν να εξοπλίζονται με φαρμακείο πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρα. Σε ποιο σημείο του αυτοκινήτου ωστόσο θα πρέπει να είναι τοποθετημένα;

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας προβλέπει ότι κάθε αυτοκίνητο οφείλει να εφοδιάζεται με τον ελάχιστο εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- το φαρμακείο και ο γνωστός στους περισσότερους πυροσβεστήρας.

Μάλιστα η κείμενη νομοθεσία περιγράφει και τις προδιαγραφές των συγκεκριμένων στοιχείο εξοπλισμού, προσδιορίζοντας στην πρώτη περίπτωση το περιεχόμενο του κουτιού πρώτων βοηθείων και στη δεύτερη το είδος και την ποσότητα του κατασβεστικού υλικού.

Αυτό που δεν ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετούνται τα στοιχεία του εξοπλισμού που θεωρούνται υποχρεωτικά από τη σχετική νομοθεσία, γεγονός που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του οχήματος να επιλέξει το σημείο… αποθήκευσης δύο κρίσιμων, κατά τ’ άλλα, αντικειμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάπως έτσι, φαρμακείο και πυροσβεστήρας καταλήγουν πεταμένα, κυριολεκτικά, στον χώρο αποσκευών, γεγονός που τις περισσότερες φορές καθιστά την πρόσβαση σε αυτά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επιλέγουν να τοποθετήσουν φαρμακείο και πυροσβεστήρα κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν προκύψει κάποια ακούσια μετακίνηση και μια πιθανή φθορά.

Ας αφήσουμε, όμως, τις λάθος πρακτικές που κατά καιρούς έχουμε ακολουθήσει όλοι μας, εστιάζοντας στο πώς θα αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Για λόγους που δεν χρειάζονται περαιτέρω εξήγηση, ο πυροσβεστήρας ενός οχήματος θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σε σημείο στο οποίο ο οδηγός θα έχει άμεση πρόσβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό μπορεί να είναι κάτω μέρος του καθίσματος, ώστε με μία κίνηση να μπορεί κανείς να πάρει στα χέρια του και να παρέμβει άμεσα για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Θυμηθείτε ότι όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς τόσο μεγαλύτερη είναι και οι πιθανότητες κατάσβεσης.

Η περίπτωση του φαρμακείου είναι διαφορετική, καθώς ο χρόνος παρέμβασης δεν είναι τόσο κρίσιμος. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι οι συνθήκες φύλαξης του κουτιού πρώτων βοηθειών, οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν τη φθορά ή αν προτιμάτε την αλλοίωση των περιεχομένων του.

Για τον λόγο αυτόν, το φαρμακείο θα πρέπει να αποθηκεύεται στα καλύτερα προστατευμένα σημεία του αυτοκινήτου ή ακόμα καλύτερα να αφαιρείται αν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και το όχημα παραμένει εκτεθειμένο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η νομοθεσία δεν επιβάλλει μόνον την παρουσία των φαρμακείου/πυροσβεστήρα αλλά και την συντήρησή τους σε απολύτως λειτουργική κατάσταση, συνεπώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ελέγχουμε το περιεχόμενο του κουτιού πρώτων βοηθειών και την ημερομηνία τελευταίας αναγόμωσης του πυροσβεστήρα, ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες αντικαταστάσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ