Πώς ξεχωρίζεις τι Euro είναι ένα αυτοκίνητο; Τι ισχύει με τις προδιαγραφές ρύπων;

μέτρηση ρύπων

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για τις προδιαγραφές ρύπων Euro, στις οποίες κατηγοριοποιούνται τα αυτοκίνητα. Ας δούμε τι σημαίνει το καθένα από αυτά και πως τα δεδομένα αλλάζουν ανάλογα με τη χρονολογία ενός οχήματος.

Η έναρξη ισχύος της κατηγοριοποίησης των καινούργιων οχημάτων με βάση τα πρότυπα Euro ξεκίνησε το 1992. Φυσικά, η συγκεκριμένη χρονολογία δεν είναι και τόσο τυχαία, καθώς, όπως θυμόμαστε και οι περισσότεροι, τότε ξεκίνησε και το λανσάρισμα των πρώτων καταλυτικών αυτοκινήτων με χρήση αμόλυβδης βενζίνης. Η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να ξεκινήσει τη θέσπιση κριτηρίων στους κατασκευαστές, ώστε κάθε νέο όχημα που έμπαινε για πρώτη φορά στην παραγωγή να μπορούσε να μπορούσε να ανταπεξέλθει στα όρια που έθετε η κάθε οδηγία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, αυτά τα όρια άλλαξαν στην πορεία των ετών, έγιναν σαφώς αυστηρότερα και έτσι οδηγήσαν όλες τις εταιρείες να δημιουργήσουν μοντέλα που επιβαρύνουν το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο. Η εξέλιξη αυτή επέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα των ρύπων και απαίτησε από τους κατασκευαστές μεγάλα κόστη εξέλιξης στον τομέα των μηχανικών συνόλων.

euro emissions

Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο στον Δακτύλιο-τελικά-και οχημάτων προγενέστερης τεχνολογίας από το Euro 6, αρκεί να είναι εργοστασιακά υβριδικά, φυσικού αερίου και υγραερίου, στον παρακάτω πίνακα σας παρουσιάζουμε την εξέλιξη των προτύπων εκπομπών ρύπων στην πορεία των ετών.

Όπως θα δείτε, οι ρύποι που μπαίνουν στο στόχαστρο των προτύπων Euro αφορούν το μονοξείδιο του άνθρακα, τους υδρογονάνθρακες, το οξείδιο του αζώτου, τις συνδυασμένες εκπομπές υδρογονανθράκων και οξειδίου του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώστε ότι εάν θέλετε να δείτε τι Euro είναι το αυτοκίνητό σας, αυτό που μετράει από τον παραπάνω πίνακα είναι η ημερομηνία ισχύος για τις ταξινομήσεις (ποιο Euro δηλαδή είναι ένα αυτοκίνητο με βάση την πρώτη ημερομηνία που ταξινομήθηκε).

Τα πρότυπα Euro ανάλογα με τη χρονολογία

euro πρότυπα εκπομπής ρύπων

Επεξήγηση κατηγορίας ρύπων

CO: Μονοξείδιο του άνθρακα
THC & NMHC: Υδρογονάνθρακες
NΟx: Οξείδιο του αζώτου
HC + NΟx: Συνδυασμένες εκπομπές υδρογονανθράκων και οξειδίου του αζώτου
PM: Αιωρούμενα σωματίδια

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ