Επασφάλιστρο: Η άγνωστη λεπτομέρεια που μπορεί να σου κοστίσει χρήματα στην ασφάλιση αυτοκινήτου

ασφάλιση αυτοκινήτου

Η ασφαλιστική κάλυψη είναι υποχρεωτική για όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για έναν ειδικό όρο που αφορά ορισμένες κατηγορίες οδηγών.

Άπαντες γνωρίζουμε ότι η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας συγκαταλέγεται στις βασικές υποχρεώσεις που έχουμε να καλύψουμε ως οδηγοί ενός οχήματος. Πέρα από τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται για τα ανασφάλιστα οχήματα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση που είμαστε υπαίτιοι για την πρόκληση ενός ατυχήματος.

Από την άλλη, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών που αγνοεί ότι για κάποιες πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών προβλέπεται και μία επιπλέον χρέωση στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Πρόκειται για το επασφάλιστρο, το οποίο πρέπει να δηλώνεται σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιους αφορά το επασφάλιστρο και πόσο κοστίζει;

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το επασφάλιστρο πρέπει να συμπεριληφθεί στο ασφάλιστρο συμβόλαιο μόνο ορισμένων οδηγών, οι οποίες εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

- Οδηγοί κάτω των 23 ετών (Επασφάλιστρο λόγω μικρής ηλικίας)
- Οδηγοί άνω των των 70 ή 75 ετών, ανάλογα την ασφαλιστική εταιρεία (Επασφάλιστρο λόγω μεγάλης ηλικίας)
- Οδηγός άνω των 23 ετών που έχει δίπλωμα για διάστημα μικρότερο ενός χρόνου (Επασφάλιστρο λόγω νέου οδηγού)

Όσον αφορά την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αυτή ανέρχεται σε περίπου 30% επί των καθαρών ασφαλίστρων. Το επασφάλιστρο, λοιπόν, κοστίζει από 40 έως 70 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία.

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Πότε αφαιρείται το επασφάλιστρο;

Οι ασφαλιστικές θα προχωρήσουν στην αφαίρεση του επασφάλιστρου:

- Με τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας του οδηγού
- Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη στιγμή που εκδόθηκε το δίπλωμα οδήγησης (για οδηγό άνω των 23 ετών)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα και δεν υπάρχει επασφάλιστρο;

Στην περίπτωση που ένας νέος οδηγός (κάτω των 23 ή με δίπλωμα οδήγησης για διάστημα μικρότερο ενός έτους) εμπλακεί σε ατύχημα και δεν είναι δηλωμένος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος, τότε η εταιρεία θα επιβάλλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου αναγράφεται στους όρους ασφάλισης.

Ένα μέσο πρόστιμο συνήθως σημαίνει αύξηση ασφαλίστρων μέχρι και 60% και μάλιστα για να γίνει η αποζημίωση, πρέπει πρώτα να αποπληρωθεί το πρόστιμο. Το τελευταίο επιβάλλεται είτε ο νέος οδηγός έφταιγε είτε όχι.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ορισμένες εταιρείες, ακόμα και αν αποπληρωθεί το πρόστιμο, ίσως δεχτούν να καλύψουν μόνο το 50% της ζημιάς.

Γιατί υπάρχει το επασφάλιστρο;

Βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων από τον κλάδο ζημιών των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οδηγοί που είναι κάτω από 23 ετών, όσοι έχουν δίπλωμα για λιγότερο από ένα χρόνο, και όσοι είναι άνω των 65 ετών φέρουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα τροχαίο ατύχημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες οδηγών.

Επομένως, οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν αν το εκάστοτε όχημα οδηγείται από άτομα που συγκαταλέγονται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων εμπλοκής των νεαρής ηλικίας οδηγών σε ένα ατύχημα, σχεδόν καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν κάνει μικτή ασφάλιση σε οδηγούς κάτω των 23 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ασφάλιση αυτοκινήτου

Πώς προσθέτω νέο οδηγό στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός μου;

Για να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία ότι ένας νέος οδηγός χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό σου, και επομένως να συμπεριληφθεί το επασφάλιστρο, θα πρέπει να προχωρήσεις στις παρακάτω ενέργειες.

- Αρχικά πρέπει να στείλεις στην ασφαλιστική εταιρεία σου το δίπλωμα του νέου οδηγού
- Στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρεία θα προσαρμόσει αναλόγως το συμβόλαιο σου ώστε να σε καλύπτει και με τον νέο οδηγό και θα σε ενημερώσει για την όποια αλλαγή προκύψει στα ασφάλιστρα.
- Μόλις καταβάλεις και το επιπλέον ποσό, η ασφάλεια σου θα ισχύει και στην περίπτωση που συμβεί κάτι με τον δηλωμένο νέο οδηγό.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ