Έτσι καθαρίζεις το DPF φίλτρο του κινητήρα του αυτοκινήτου σου

DPF φίλτρο συγκράτησης μιρκοσωματιδίων 2021 πώς το καθαρίζω

Το φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων είναι ένα αναπόσπαστο και ακριβό στοιχείο των σύγχρονων diesel με την εύκολη συντήρηση του να θεωρείται επιβεβλημένη.

Το Diesel Particulate Filter ή Φίλτρο Συγκράτησης Μικροσωματιδίων είναι ένα αναπόσπαστο και ακριβό στοιχείο των σύγχρονων diesel κινητήρων, έχοντας επωμιστεί τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του να κρατά τα βλαβερά για την υγεία μας σωματίδια μακριά από την ατμόσφαιρα και τα πνευμόνια μας.

DPF 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φίλτρο DPF κάνει την εμφάνιση του σε όλους τους σύγχρονους diesel κινητήρες, προδιαγραφών από Euro 5 και μετά και έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται ή να αναγεννάται, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εταιρείες, ώστε να εκτελεί σωστά το ρόλο του για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο πρώτος κατασκευαστής που το τοποθέτησε στάνταρ σε όλα τα μοντέλα του επί ευρωπαϊκού εδάφους ήταν το PSA Group, στις αρχές της 10ετίας του 2000 και αργότερα ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές με στόχο να καλύψουν τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων.

Το φίλτρο DPF έχει την τάση να "μπουκώνει" αν ο οδηγός χρησιμοποιεί το diesel αυτοκίνητο του καθημερινά στο αστικό περιβάλλον, κινούμενος με μικρές ταχύτητες. Ο λόγος που γίνεται αυτό βρίσκεται στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο φίλτρο ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, στις θερμοκρασίες που δεν ανεβαίνουν στα επιθυμητά επίπεδα ώστε το φίλτρο να μπορέσει να αυτοκαθαριστεί.

DPF 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ο οδηγός δεν κάνει τα προβλεπόμενα στα σωστά χρονικά διαστήματα τότε ο κίνδυνος να καταστραφεί πρόωρα το DPF είναι μεγάλος, τη στιγμή που εξίσου μεγάλο είναι και το κόστος αντικατάστασης που μπορεί να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή. Από τη λάθος συντήρηση του φίλτρου, ζημιά μπορεί να προκληθεί και στον ίδιο τον κινητήρα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος.

Για να βοηθήσουμε το φίλτρο DPF του αυτοκινήτου μας να αναγεννηθεί και να παίξουμε έτσι σωστά τον δικό μας ρόλο στη συντήρηση του, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι οδηγούμε το αυτοκίνητο μας σε ανοιχτό δρόμο με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που αναπτύσσουμε στην πόλη κάθε 1.000 χλμ. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης για παρατεταμένο διάστημα (συνήθως 20 λεπτά σε αυτοκινητόδρομο είναι αρκετά) εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία που θα αναπτύξει τελικά το DPF θα είναι αρκετή για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η διαδικασία αναγέννησης του.

DPF 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το σύγχρονο diesel αυτοκίνητο μπορεί να κάνει και μόνο του τη διαδικασία αναγέννησης του DPF με τον οδηγό να ενημερώνεται γι' αυτό από σχετική ένδειξη στον πίνακα οργάνων.

Φροντίστε λοιπόν με τον παραπάνω απλό τρόπο το φίλτρο μικροσωματιδίων του diesel κινητήρα σας ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αποτελεσματικότητα του σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ