Δροσερό αυτοκίνητο χωρίς air condition -5 τρόποι για να το πετύχεις

Έτσι κρατάς δροσερό το αυτοκίνητο το καλοκαίρι 2023 -Οι πέντε τρόποι

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους οδηγούς που θέλουν να κρατήσουν δροσερή την καμπίνα του αυτοκινήτου τους.

Με το αμάξωμα εκτεθειμένο στον ήλιο, η καμπίνα του αυτοκινήτου μετατρέπεται γρήγορα σε φούρνο το καλοκαίρι ακόμη και έπειτα από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έκθεσης.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε την καμπίνα πιο δροσερή και να προστατέψουμε παράλληλα τις πλαστικές, μεταλλικές και υφασμάτινες επιφάνειές της από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, οι τρόποι που ακολουθούν είναι και οι πιο αποδοτικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκιά ως ο απόλυτος σύμμαχος

Καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθουν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου όσο πιο χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται παίζει αναμφίβολα ο χώρος στάθμευσης που έχουμε επιλέξει. Εφόσον υπάρχει η επιλογη τοποθετούμε το αυτοκίνητο σε σκιερό μέρος που μπορεί να προστατέψει το αμάξωμα από την άμεση έκθεση στην ηλικακή ακτινοβολία.

Κάλυψη και... απόκρυψη πάνε μαζί

Στην περίπτωση που δεν μπορουμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας σε μέρος που προσφέρει σκιά, το επόμενο σημαντικό μέτρο που μπορούμε να λάβουμε είναι να προστατέψουμε το εσωτερικό του από τον ήλιo καλύπτοντας τα παράθυρά του.

Για τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων η καλύτερη λύση είναι η ηλιοπροστασία που μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στο εμπρός όσο και το πίσω παρμπρίζ και να μπλοκάρει εντελώς την ακτινοβολία του ήλιου.

Ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος χρήσης είναι να τοποθετήσετε την ηλιοπροστασία εξωτερικά του παρμπρίζ, ενώ για τα πλαϊνά παράθυρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκίαστρα με βεντούζα πάνω στο τζάμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά πάντως ο πλέον αποδοτικός τρόπος να κρατήσετε πιο δροσερή την καμπίνα του αυτοκινήτου είναι να χρησιμοποιήσετε ημικουκούλα που καλύπτει (και προστατεύει) και την οροφή και μειώνει λίγο ακόμη την θερμοκρασία που αναπτύσσεται.

Παράλληλα και ειδικά αν έχετε καθίσματα με δερμάτινες επενδύσεις ή επενδύσεις τύπου δερματίνης και βινυλίου, το άπλωμα μιας πετσέτας θαλάσσης από πάνω τους θα κάνει τεράστια διαφορά, ενώ θα τις προστατέψει και από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

«Σπάσε» τα παράθυρα

Επόμενο βήμα στην καταπολέμηση των υψηλών θερμοκρασιών στην καμπίνα είναι να αφήσουμε λίγο ανοιχτό ένα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Έτσι ο ζεστός αέρας δεν θα παγιδεύεται μέσα στην καμπίνα και δεν θα συνεισφέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας των πλαστικών και μεταλλικών επιφανειών.

Αντηλιακές μεμβράνες

Κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπλοκάρουν τηνν υπεριώδη ακτινοβολία οι αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα του αυτοκινήτου μειώνουν αισθητά την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό, σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που δεν φέρει τέτοιες μεμβράνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξύλινα καλύμματα καθισμάτων

Μπορεί να μην είναι πλέον στη μόδα, ωστόσο τα ξύλινα καλύμματα των καθισμάτων μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οδηγό και συνοδηγό. Λόγω πάχους το ξύλινο κάλυμμα δημιουργεί μια σεβαστή απόσταση του σώματος από το κάθισμα με αποτέλεσμα να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα σε αυτή τη «δύσκολη» περιοχή κρατώντας παράλληλα πιο δροσερά και λιγότερο ιδρωμένα τα σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με αυτό (πλάτη και πόδια).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ