Τι είναι αυτή η διαχωριστική γραμμή που έχει ο καθρέπτης του αυτοκινήτου;

πλαϊνός καθρέπτης

Οι εξωτερικοί καθρέπτες των αυτοκινήτων διαθέτουν κοντά στο άκρο τους μια λεπτή κάθετη γραμμή. Τι είναι και τι κάνει;

Η προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών να κάνουν τη ζωή των οδηγών ευκολότερη και ασφαλέστερη έχει ξεκινήσει πολύ πριν η τεχνολογία αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε λιγότερο ή περισσότερο σύνθετες εφαρμογές ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εξωτερικών καθρεπτών, οι οποίοι ακόμα και σήμερα διαθέτουν μια λεπτή γραμμή, η οποία διαχωρίζει το κάτοπτρο σε δύο ξεχωριστά μέρη.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι αρκετοί κατασκευαστές ακολουθούν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουν το έργο των οδηγών, ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική χρησιμότητα του διαχωρισμού ενός καθρέπτη σε δύο ξεχωριστά μέρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τις περίφημες μαύρες κουκίδες στα παρμπρίζ, έφτασε η στιγμή να λύσουμε έναν ακόμα γρίφο που σχετίζεται με το αυτοκίνητό μας και την καθημερινή συμβίωσή μας με αυτό.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την κρισιμότητα της ορατότητας του οδηγού προς όλες τις πλευρές του αυτοκινήτου, η επιλογή των κατασκευαστών να δημιουργήσουν δύο οριοθετημένες περιοχές στους εξωτερικούς καθρέπτες μπορεί να αποδειχθεί κυριολεκτικά σωτήρια.

Κι αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο, ο εξωτερικός καθρέπτης αποκτά δύο διαφορετικά είδωλα, ένα το οποίο προβάλει τα οχήματα και τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του ωφέλιμου πεδίου στην πραγματική ή ελαφρώς κοντινότερη απόσταση και εκείνο που προσφέρει στον οδηγό μια ευρύτερη θέαση του χώρου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εστιάζοντας το βλέμμα σου σε εκείνη τη μικρή περιοχή που οριοθετείται από τη λεπτή διαχωριστική γραμμή, αποκτάς μια ευρύτερη εικόνα του δρόμου και των οχημάτων που κινούνται σε αυτόν, μειώνοντας τις νεκρές γωνίες και την πιθανότητα να μην αντιληφθείς την παρουσία ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσικλέτας στο συγκεκριμένο τμήμα της ασφάλτου.

πλαϊνός καθρέπτης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση, λοιπόν, που παρατηρήσετε ότι το κάτοπτρο στους εξωτερικούς καθρέπτες του αυτοκινήτου σας διαθέτουν τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ή έστω κάποιες μαύρες κουκίδες, θεωρείστε τον εαυτό σας τυχερό καθώς το είδωλο των αντικειμένων έχει δύο διαφορετικές προοπτικές.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προβείτε στην αγορά κάποιων after market αξεσουάρ που τοποθετούνται είτε στο κάτοπτρο του καθρέπτη είτε στο εξωτερικό του περίβλημα, τα οποία προσφέρουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο στον οδηγό.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ