Αυτοκίνητο: Το αυτοκόλλητο με την πολύτιμη πληροφορία που δεν προσέχει κανείς

Το αυτοκόλλητο αυτοκινήτου με την πολύτιμη πληροφορία που δεν προσέχει κανείς

Ένα αυτοκόλλητο που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και σωτήριο είναι αυτό που ακολουθεί, το οποίο και αγνοούν οι περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτου.

Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε τα σύγχρονα αυτοκίνητα να φέρουν δεκάδες αυτοκόλλητα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα «κρυφά» σημεία του αμαξώματος με στόχο την πληροφόρηση των οδηγών.

Είτε επειδή το επιβάλλει ο νόμος, είτε η... κοινή λογική, τα στρατηγικά τοποθετημένα αυτοκόλλητα παρουσιάζουν στον οδηγό τους ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση διάφορων μηχανικών και μη μερών του αυτοκινήτου και «λειτουργούν» συνήθως προειδοποιητικά ή συμβουλευτικά ανάλογα με το έργο που έχουν να επιτελέσουν.

Το πιο σημαντικό ίσως από αυτά τα αυτοκόλλητα είναι εκείνο που ενημερώνει τον οδηγό για τις ενδεικτικές πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου. Πιέσεις που πρέπει να ελέγχονται κάθε δύο εβδομάδες ώστε το αυτοκίνητο να κινείται και να φρενάρει πάντα με ασφάλεια, να μην φθείρει πρώιμα και ανομοιόμορφα τα ελαστικά του και να μην καταναλώνει άσκοπα καύσιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αυτοκόλλητο που υποδεικνύει τη σωστή πίεση των ελαστικών ενός αυτοκινήτου βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική μεταλλική επιφάνεια της πόρτας του οδηγού η στην κολόνα του πλαισίου της εμπρός αριστερής πόρτας.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις το εν λόγω αυτοκόλλητο μπορεί να βρίσκεται στο ντουλαπάκι του συνοδηγού -ήταν πιο διαδεδομένο στα παλιότερα αυτοκίνητα-, ενώ πλέον ακόμη πιο σπάνια οι ενδεικτικές πιέσεις των ελαστικών μπορούν να βρεθούν με την μορφή αυτοκόλλητου εσωτερικά στο πορτάκι που δίνει πρόσβαση στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Όπως θα παρατηρήσετε και στο δικό σας αυτοκίνητο, στο συγκεκριμένο αυτοκόλλητο θα βρείτε περισσότερες από μία τιμές ενδεικτικής πίεσης για τα ελαστικά σας, οι οποίες και θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με το φορτίο και το βάρος που καλείστε να μεταφέρετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο αυτοκόλλητο αναγράφονται για παράδειγμα τις πιέσεις (σε psi, bar ή kPa) που πρέπει να έχετε στα ελαστικά σας για την μεταφορά έως τριών ατόμων -συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού- ή πέντε, ενώ υπάρχει περίπτωση ο κατασκευαστής να παρουσιάζει πιέσεις για εκτός δρόμου οδήγηση ή και την μεταφορά αποσκευών.

Σε αυτό το αυτοκόλλητο, τέλος, θα βρείτε και τις πιέσεις που πρέπει να έχουν τα ελαστικά σας σε περίπτωση που έχετε αλλάξει διάσταση ζάντας, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις διαστάσεις των νέων ελαστικών.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας μπορείτε να βρείτε και στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου του κατασκευαστή που βρίσκεται συνήθως στο ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό, ενώ η προσαρμογή της πίεσης στα ελαστικά πρέπει να γίνεται όταν αυτά είναι ακόμη «κρύα» με το αυτοκίνητο να έχει διανύσει το πολύ δύο χιλιόμετρα με χαμηλή ταχύτητα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ