Αυτοκίνητο: 5 ζημιές που θα προκαλέσεις αν δεν αλλάξεις τα λάδια στην ώρα τους

Oil change 1

Η αλλαγή του λιπαντικού του κινητήρα αποτελεί μία ενέργεια ζωτικής σημασίας και καλό είναι να μην επεμβαίνουμε στην συχνότητα πραγματοποίησής της.

Η περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική για την υγεία του και η αλλαγή των λαδιών αποτελεί την βάση της, καθώς πρέπει να πραγματοποιείται ανάλογα τον χρόνο, τα χιλιόμετρα ή ακόμα και τις συνθήκες στις οποίες κινείται το αυτοκίνητό μας.

Αρκετοί όμως οδηγοί έχουν περιορισμένο χρόνο ή ακόμα χειρότερα, ξεχνάνε το λιπαντικό service. Εάν όμως γνώριζαν τι κινδύνους μπορεί να τους επιφυλάσσει μία τέτοια κίνηση, είναι σίγουρο ότι θα άλλαζαν στάση.

Oil change 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρια «λειτουργία» του λαδιού είναι να λιπαίνει τον κινητήρα και να μειώνει τις τριβές μεταξύ των κινούμενων μηχανικών μερών, ενώ παράλληλα έχει καθαριστικές ιδιότητες και βοηθά στο να μην αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η θερμοκρασία του κινητήρα.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και την χρήση, οι ιδιότητες του λιπαντικού μειώνονται. Μάλιστα, ένα «κουρασμένο» λιπαντικό μαρτυρά την κατάστασή του, καθώς από ένα παχύρρευστο υγρό με ημιδιαφανές χρυσαφί χρώμα, μετατρέπεται σε ένα μαύρο υγρό που απλά κυκλοφορεί στα σωθικά του κινητήρα μας.

Oil change 3

Όσον αφορά τις βλάβες που μπορεί να προκύψουν στο αυτοκίνητο αν δεν αλλάξει το λάδι του κινητήρα, δεν είναι λίγες, από απλές μέχρι πιο σύνθετες. Αυτές είναι:

  • Τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα φθείρονται πρόωρα
  • Το φίλτρο λαδιού μπορεί να φράξει από την συσσώρευση βρωμιάς
  • Τα κινούμενα μεταλλικά μέρη έρχονται σε επαφή, φθείρονται και δημιουργούν θόρυβο
  • Τα δαχτυλίδια της μπιέλας κινδυνεύουν να σπάσουν
  • Έντονη φθορά στους εκκεντροφόρους
  • Κόλλημα κινητήρα από μπλοκάρισμα των μηχανικών μερών που ήρθαν σε επαφή

Η πραγματοποίηση επισκευής για οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά δαπανηρή, καθώς περιλαμβάνει μεγάλες εργασίες που απαιτούν χρόνο και ανεβάζουν το κόστος. Για την ακρίβεια, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Oil change 4

Όπως αντιλαμβάνεστε, η λύση είναι μία και δεν είναι άλλη από το να είστε συνεπής με την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου σας. Μόνο έτσι θα έχετε ένα υγιές αυτοκίνητο και θα ξοδεύεται λιγότερα για την συντήρησή του.

Η αλλαγή λαδιών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, με τα διαστήματα των αλλαγών να κυμαίνονται από τα 5.000 έως τα 30.000 χλμ, ανάλογα το μοντέλο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ