Ασφάλιση αυτοκινήτου: Τι πρέπει να κάνω για να μην πληρώνω πολλά;

Φθηνότερη ασφάλιση αυτοκινήτου

Το κόστος ασφάλισης βαραίνει όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων, κι αυτός είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος ώστε να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το βάρος αυτό.

Το κόστος ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου αποτελεί ένα μια από τις σημαντικότερες και πλέον ανελαστικές δαπάνες που συνδέονται με την ιδιοκτησία και τη χρήση ενός οχήματος. Πέρα, λοιπόν, από μια… συμβατική υποχρέωση, η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη αναζήτησης επιλογών οι οποίες θα βαραίνουν λιγότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, χωρίς παρ’ όλα αυτά να οδηγούν σε «εκπτώσεις» των παρεχόμενων υπηρεσιών.

1. Έρευνα αγοράς

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν, η έρευνα των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά θα πρέπει να προηγηθεί της απόφασής μας για αγορά. Συγκρίνοντας, λοιπόν, τις καλύψεις που προσφέρουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενός οχήματος σε συνδυασμό με το τελικό κόστος τους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντοπίσετε αρκετές και σημαντικές διαφοροποιήσεις οι οποίες και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Online ασφάλιση

Η επιλογή των online ασφαλιστικών προϊόντων είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στον σημαντικό περιορισμό του κόστους ασφάλισης ενός οχήματος, καθώς στην προκειμένη περίπτωση δεν μεσολαβεί κάποιο ασφαλιστικό γραφείο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του οχήματος και την ασφαλιστική εταιρεία. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της online ασφάλισης είναι το γεγονός ότι καθιστά τη σύγκριση των ασφαλιστικών προϊόντων, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σας. Ένα σημαντικό μειονέκτημα της λύσης αυτής είναι το γεγονός ότι δεν εμπλέκεται κάποιος ασφαλιστικός σύμβουλος, στον οποίο θα μπορείτε να απευθυνθείτε ανά πάσα στιγμή.

3. Αφαίρεση «περιττών» καλύψεων

Όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι χρήσιμες, ωστόσο, ανάλογα με τον τρόπο χρήση ενός οχήματος, τον τύπο του οχήματος ή ακόμα και το πεδίο δράσης του, κάποιες από αυτές τις καλύψεις μπορούν να θεωρηθούν περιττές. Η συμβουλή μας είναι μετά τη λήξη κάθε συμβολαίου να επανεξετάζουμε τις πρόσθετες καλύψεις που έχουμε επιλέξει, κρίνοντας αν κάποια από αυτές πρέπει να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Ετήσια κάλυψη

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν επιπλέον έκπτωση για την ετήσια -και όχι εξαμηνιαία- ανανέωση του ασφαλιστηρίου, γεγονός που μειώνει το κόστος για τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Εκτός των άλλων, ο ετήσιος ρυθμός ανανέωσης θα σας προστατεύσει από μια ενδεχόμενη αύξηση στο κόστος των ασφαλίστρων κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, ενώ θα σας γλιτώσει και χρόνο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να εξοφληθεί και σε έως 12 άτοκες δόσεις με τη χρήση μια πιστωτικής κάρτας, η επιλογή της ετήσιας ανανέωσης φαντάζει μια εξαιρετική λύση.

5. Εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες

Κατηγορίες πολιτών ή επαγγελματιών δικαιούνται ειδικές εκπτώσεις, αν λοιπόν ανήκετε σε μία από αυτές (π.χ. άνεργοι ή στρατιωτικοί) μην διστάσετε να το αναφέρετε ώστε να κερδίσετε επιπλέον έκπτωση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 25%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ