Αυτή η απλή κίνηση εκτοξεύει την κατανάλωση του αυτοκινήτου -Πώς να την αποφύγω

Air Condition

Ως γνωστόν η κατανάλωση καυσίμου σε ένα αυτοκίνητο δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τον τύπο του κινητήρα ή γενικότερα από τις προδιαγραφές του οχήματος, αλλά και από τις οδηγικές -και μη- συνήθειες που ακολουθούμε σε καθημερινή βάση.

Μία από αυτές είναι και η χρήση του συστήματος κλιματισμού, είτε τους χειμερινούς είτε τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία ναι μεν διασφαλίζει την άνεση του οδηγού και των επιβατών, ωστόσο, ορισμένες φορές επιβαρύνει δυσανάλογα τη λειτουργία του κινητήρα και ως εκ τούτου την κατανάλωση καυσίμου.

Πίσω από την αθώα -φαινομενικά- κίνηση της ενεργοποίησης του κλιματισμού ή του air condition βρίσκεται ένας σύνθετος μηχανισμός, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στον κινητήρα με τον οποίο συνδέεται και μάλιστα με φυσικό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Air Condition

Ειδικότερα, ο συμπιεστής του συστήματος κλιματισμού συνήθως «παίρνει κίνηση» από τον στροφαλοφόρο άξονα, αυξάνοντας το φορτίο στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί ο κινητήρας.

Επί της ουσίας ο συμπιεστής του air condition «αφαιρεί» από έναν κινητήρα από 6 έως 12 ίππους, γεγονός που έχει τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην κατανάλωση του καυσίμου.

Η επιβάρυνση όταν ένας κινητήρας βρίσκεται στο ρελαντί κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1,0 λίτρου ανά ώρα, ενώ όταν βρισκόμαστε σε κίνηση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει μια αύξηση της τάξης του 8-10%.

Air Condition
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ποσοστό αυτό μπορεί να ακούγεται μικρό, ωστόσο, σε βάθος χρόνου η επιβάρυνση που προκύπτει είναι σημαντική. Αν για παράδειγμα το «αντίτιμο» που μπορεί καλείται να πληρώσει για τη χρήση του κλιματισμού είναι 0,6 λίτρα βενζίνης/100 χιλιόμετρα τότε στα 500 χιλιόμετρα -δηλαδή για κάθε γέμισμα- το κόστος ανέρχεται σε περίπου 6 ευρώ.

Πώς να αποφύγω τη χρήση του κλιματισμού;

Τους χειμερινούς μήνες η χρήση του κλιματισμού μπορεί να περιοριστεί ή να αποφευχθεί, απενεργοποιώντας το air condition και αξιοποιώντας τη θερμική ενέργεια που αποβάλλει ο κινητήρας μέσω του συστήματος της θέρμανσης-καλοριφέρ.

Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζουμε την επιβάρυνση που δέχεται ο κινητήρας, καθώς το καλοριφέρ ενός αυτοκινήτου δεν καταναλώνει παρά μόνο ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια και δεν συνδέεται με φυσικό τρόπο με το μοτέρ του αυτοκινήτου.

Air Condition

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η χρήση του κλιματισμού και ειδικότερα του air condition μπορεί να γίνει αποδοτικότερη, χρησιμοποιώντας την ανακύκλωση αέρα και επιλέγοντας θερμοκρασίες οι οποίες δεν θα είναι ακραία χαμηλές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη λειτουργία του συμπιεστή και τον χρόνο εμπλοκής του στον κινητήρα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος που προκύπτει από τη χρήση του air condition.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ