Ο άγνωστος διακόπτης της ζώνης ασφαλείας -Πού θα τον βρεις, σε τι χρησιμεύει

Διακόπτης ρύθμισης ύψους ζώνης ασφαλείας 2023

Βρισκόμενος σε κοινή θέα αυτός ο διακόπτης αγνοείται από μια μεγάλη μερίδα οδηγών και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ασφάλεια αλλά και την άνεση εκείνων που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Η ζώνη ασφαλείας είναι το βασικότερο στοιχείο του εξοπλισμού παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου καθώς χωρίς τη χρήση της κανένα άλλο σύστημα δεν θα μπορέσει να μας προστατέψει αποτελεσματικά.

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης της ζώνης ασφάλειας έχει περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα αφού η μεγαλύτερη μερίδα των σημερινών οδηγών αναγνωρίζει πλέον την αξία της και την χρησιμοποιεί σχεδόν υποσυνείδητα κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο, ενώ το ίδιο ισχύει για τον συνοδηγό αλλά και τους υπόλοιπους που επιβαίνουν σε αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που αγνοούν όμως οι περισσότεροι οδηγοί είναι η σωστή ρύθμιση της ζώνης ασφαλείας αναφορικά με το ύψος της. Η ρύθμιση γίνεται από τον διακόπτη που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο οποίος μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετικό σχήμα και τρόπο λειτουργίας.

Ωστόσο, ο εν λόγω διακόπτης κάνει το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις και αυτό δεν είναι άλλο από το να ανεβάζει ή να κατεβάζει το ύψος της ζώνης ασφαλείας για να μεγιστοποιήσει σε περίπτωση ατυχήματος την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση του σώματος που προσφέρει ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του εκάστοτε οδηγού.

Για την σωστή ρύθμιση του ύψους της ζώνης ασφάλειας, ο κανόνας που έχει επικρατήσει είναι η ζώνη να περνά περνά πάνω από τη μέση του ώμου, πάνω από το σημείο δηλαδή που βρίσκεται η κλείδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα η ζώνη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται πολύ κοντά στο λαιμό και το πρόσωπο καθώς σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας και εγκαυμάτων, λόγω των πολύ μεγάλων δυνάμεων που αναπτύσσονται σχεδόν στιγμιαία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, αλλά και της λειτουργίας των προεντατήρων που τραβούν ελαφρά τη ζώνη προς τα πίσω.

Φυσικά για να προσφέρει μια ζώνη ασφάλειας τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τότε θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί σωστά και συνολικά και το κάθισμα -είτε του οδηγού είτε του συνοδηγού-, τη στιγμή που επιπλέον ρυθμίσεις σε σχέση με το παρελθόν δίνουν πλέον σε αρκετές περιπτώσεις και τα καθίσματα για τους πίσω επιβάτες.

Αν θέλετε και εσείς να ρυθμίσετε σωστά το κάθισμά σας ή να επιβεβαιώσετε ότι το έχετε ρυθμίσει σωστά για την δική σας σωματική διάπλαση τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ