Αφαίρεση φίλτρων DPF και καταλύτη: Τι προβλέπει ο νόμος;

DPF Removal 1

Τα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων και ο καταλύτης κοστίζουν και αρκετοί συμπολίτες μας δεν προχωρούν στην αντικατάστασή τους όταν έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.

Η αφαίρεση ενός ελαττωματικού καταλυτικού μετατροπέα και των αντίστοιχων φίλτρων συγκράτησης μικροσωματιδίων (GPF για τα βενζινοκίνητα και DPF για τα πετρελαιοκίνητα) είναι δυνατή χωρίς μεγάλη προσπάθεια, “αποφεύγοντας” με αυτό τον τρόπο το κόστος αντικατάστασης, ενώ παράλληλα αυξάνεται ελαφρώς και η ισχύς του αυτοκινήτου μας.

DPF Removal 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, όπως είναι φυσικό απαγορεύεται ρητά από το Νόμο, ενώ είναι τρομερά επιβλαβές για όλο το περιβάλλον.

Τα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων (DPF), άρχισαν να τοποθετούνται από τους κατασκευαστές το 2011. Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να τοποθετούν αντίστοιχα και στους βενζινοκινητήρες (GPF), αλλά προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικά από τη νομοθεσία.

Ο λόγος που τοποθετήθηκαν τα φίλτρα DPF είναι η προστασία του περιβάλλοντος από τις βλαβερά καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων, καθώς και η εναρμόνιση με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6.

DPF Removal 3

Σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν πρέπει να αφαιρούνται ανταλλακτικά ή να αντικαθίστανται με άλλα εκτός εργοστασιακών προδιαγραφών, για λόγους ασφάλειας. Επίσης, η αφαίρεση του φίλτρου DPF ή του καταλύτη δεν έχει κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα. Το κέρδος σε βάρος ή ισχύ θα είναι αμελητέα. Απλώς θα έκανε το αυτοκίνητό σας πιο ρυπογόνο και παράνομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άρθρο 15 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει την κυκλοφορία κάθε οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή προϊόντα βλαπτικά για την υγεία του ανθρώπου πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

DPF Removal 4

Τα όρια που σχετίζονται με τους εκλυόμενους ρύπους κλιμακώνονται ανάλογα με την κατασκευαστική ηλικία του οχήματος, ενώ στην περίπτωση που ένα όχημα δεν πληρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας για 30 μέρες.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ