AdBlue στο αυτοκίνητο: Τι θα συμβεί αν μου τελειώσει;

AdBlue 1

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε την προειδοποιητική λυχνία που αφορά στην απομένουσα ποσότητα AdBlue, μιας και ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη κατάσταση.

Με δεδομένο ότι οι μεταφορές ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλουν καταλυτικά στην κλιματική αλλαγή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να καταστήσουν τα προϊόντα τους φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι κινητήρες πετρελαίου, οι οποίοι δέχονται και τη μεγαλύτερη «πίεση» αναφορικά με τους ρύπους που εκπέμπουν. Μία από τις σημαντικότερες λύσεις που έχουν στα «χέρια» τους οι κατασκευαστές είναι το AdBlue, ένα υγρό που χρησιμοποιείται σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα (κατασκευής 2014 και μετά) τα οποία ενσωματώνουν καταλυτικό σύστημα τεχνολογίας SCR.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
adblue diesel αυτοκίνητα

Το AdBlue είναι υγρό διάλυμα που αποτελείται από απιονισμένο νερό (67,5%) και ουρία υψλής καθαριότητας (32,5%), η οποία παράγεται από αμμωνία (NH₃) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). ˜

Είναι ένα μη εύφλεκτο, μη εκρηκτικό και αβλαβές για το περιβάλλον υγρό και μπορεί να μεταφέρεται με ασφάλεια. Εάν χυθεί κατά λάθος πάνω μας ή στο αυτοκίνητό μας, απλά ξεπλένουμε με νερό.

Το AdBlue μετατρέπει έως και το 85% των βλαβερών για την ατμόσφαιρα οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), που προέρχονται από τα καυσαέρια του πετρελαιοκίνητου οχήματος, σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς και επομένως συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τι γίνεται αν εξαντληθεί το AdBlue;

Στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιείται το AdBlue, η πλήρωση της δεξαμενής πρέπει να γίνεται μετά από περίπου 8.000-10.000 χλμ. Πρέπει να γνωρίζουμε, βέβαια, ότι κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις για service, πάντα ελέγχεται η στάθμη της δεξαμενής και γίνεται συμπλήρωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει, ωστόσο, πάντα το ενδεχόμενο η δεξαμενή να αδειάσει πριν πάμε για service. Σε αυτή την περίπτωση θα ανάψει η σχετική λυχνία, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια αυτονομία που ανέρχεται σε 2.400 χλμ. Για να απενεργοποιήσουμε αυτήν την προειδοποιητική λυχνία, πρέπει να ξαναγεμίσουμε τη δεξαμενή με τουλάχιστον 4 λίτρα AdBlue.

adblue diesel αυτοκίνητα

Σε περίπτωση που αγνοήσουμε την προειδοποιητική λυχνία, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας. Τι σημαίνει αυτό; Ο κινητήρας δεν θα σταματήσει να λειτουργεί εν ώρα οδήγησης, αλλά όταν τελικά φτάσουμε στον προορισμό μας και τον απενεργοποιήσουμε, στη συνέχεια δεν θα μπορούμε να τον εκκινήσουμε ξανά.

Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι σε κάποια αυτοκίνητα ο υπολογιστής του αυτοκινήτου προτείνει την ελάχιστη απαιτούμενη αναπλήρωση AdBlue. Σε άλλα, όμως, πρέπει να καταφύγουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας εντός της πόλης και σε μέτριες ταχύτητες, ο δείκτης αυτονομίας σχετικά με το AdBlue είναι πιθανόν να εμφανίζει κάποιες ιδιαίτερα αισιόδοξες τιμές.

Αν, ωστόσο, βγούμε στον αυτοκινητόδρομο και διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα σε υψηλές ταχύτητες, η αυτονομία ενδέχεται να μειωθεί απότομα, δεδομένου ότι η κατανάλωση AdBlue επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες: τον τύπο του οχήματος, τον κινητήρα, το φορτίο, τις καιρικές συνθήκες (χιόνι, άνεμος, βροχή κ.λπ.) και τον τρόπο οδήγησης.

adblue diesel αυτοκίνητα

Μπορώ να συμπληρώσω μόνος μου AdBlue;

Η απάντηση είναι «ναι». Παρ΄όλα αυτά, ορισμένα οχήματα θα πρέπει να επισκεφθούν την αντιπροσωπεία για να «σβήσει» η προειδοποιητική λυχνία. Η θέση του λαιμού πλήρωσης του ρεζερβουάρ AdBlue εξαρτάται από το μοντέλο. Σε ορισμένα, ο λαιμός πλήρωσης βρίσκεται δίπλα σε αυτόν του diesel. Σε άλλα, βρίσκεται μέσα στο πορτ-μπαγκάζ ή και μέσα στον χώρο του κινητήρα από το καπό. Για αυτό θα πρέπει να δούμε το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός μας ή να ρωτήσουμε στην αντιπροσωπεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ