AdBlue στα diesel: Τι πρέπει να γνωρίζω;

AdBlue 1

Οι περισσότεροι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες χρησιμοποιούν AdBlue για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών και συμμόρφωση με τις τελευταίες αντιρρυπαντικές νόρμες.

Η τεχνολογία SCR (Selective Catalytic Reduction ή Επιλεκτική Καταλυτική Αναγωγή στα ελληνικά), σε συνδυασμό με τη χρήση υγρού διαλύματος ουρίας (AdBlue), είναι ένα από τα κυριότερα συστήματα που επέλεξαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ώστε να συμμορφωθούν οι πετρελαιοκινητήρες των επιβατικών με το πρότυπο Euro 6 και τη μείωση των ρύπων.

AdBlue 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί χρειάζεται το AdBlue στους πετρελαιοκινητήρες;

Στον αγώνα για βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζει από το 1990 τις ρυπογόνες εκπομπές καυσαερίων με διάφορες οδηγίες και κανονισμούς. Έκτοτε, έχουν εφαρμοστεί αρκετές νόρμες (Euro 1 έως Euro 6) προκειμένου να τεθούν όλο και χαμηλότερα όρια εκπομπών ρύπων. Αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατά της ρύπανσης στοχεύουν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών από καυσαέρια, όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx), οι υδρογονάνθρακες, το μονοξείδιο του άνθρακα και διάφορα μικροσωματίδια. Η τεχνολογία SCR που χρησιμοποιεί το AdBlue είναι ένα από τα συστήματα που επιλέγουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων για την εκπλήρωση των στόχων των προτύπων EURO 6 και τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών.

Τι είναι το AdBlue;

Το AdBlue είναι υγρό διάλυμα που αποτελείται από 32,5% ουρία CO (NH2)2 υψηλής καθαρότητας και 67,5% απιονισμένο νερό και παράγεται συνθετικά από αμμωνία (NH₃) και διοξίδειο του άνθρακα (CO2). Είναι ένα μη εύφλεκτο, μη εκρηκτικό και αβλαβές για το περιβάλλον υγρό και μπορεί να μεταφέρεται με ασφάλεια. Εάν χυθεί κατά λάθος πάνω σας ή στο αυτοκίνητό σας, απλά ξεπλύνετε με νερό. Η ουρία είναι προϊόν της αγροχημικής βιομηχανίας και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή λιπασμάτων, ενώ ως οργανική ένωση χρησιμοποιείται και από τον ανθρώπινο οργανισμό και τα θηλαστικά γενικώς για πάρα πολλές διαδικασίες. Κυριότερη από αυτές είναι η αποβολή του αζώτου, μέσω των ούρων.

Από τι αποτελείται το σύστημα του AdBlue;

Η σχεδίαση του συστήματος διαφέρει ορισμένες φορές από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, αλλά η κύρια αρχή λειτουργίας της είναι η ίδια. Το AdBlue είναι ένα πρόσθετο, οπότε χρειάζεται το δικό του σύστημα για την σωστή χρήση και φυσικά δικό του ρεζερβουάρ χωρητικότητας 8 έως 25 λίτρων, ανάλογα το μοντέλο. Το AdBlue ψεκάζεται από το σύστημα στο σωλήνα της εξάτμισης, που βρίσκεται πριν από τον καταλύτη SCR. Όταν θερμανθεί μέσα στην εξάτμιση, αποσυντίθεται σε αμμωνία (ΝΗ3) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και με την αντίδραση που κάνει το οξείδιο του αζώτου μετατρέπεται σε αβλαβές άζωτο (Ν2) και νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
AdBlue 3

Τι συντήρηση χρειάζεται το σύστημα SCR;

Το σύστημα SCR του αυτοκινήτου σας τοποθετείτε από τον κατασκευαστή και έχει αυτόματη λειτουργία. Επομένως, δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε συντήρηση. Το AdBlue εγχέεται αυτόματα στα καυσαέρια ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα του οχήματός σας. Ωστόσο, για να εξασφαλίσετε ότι το σύστημα SCR του πετρελαιοκίνητου αυτοκίνητου σας λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο AdBlue.

Πως μπορώ να ξέρω ότι μου τελειώνει το AdBlue;

Όπως συμβαίνει και με τα καύσιμα, η κατανάλωση AdBlue επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες: τον τύπο του οχήματος, τον κινητήρα, το φορτίο, τις καιρικές συνθήκες (χιόνι, άνεμος, βροχή κ.λπ.) και τον τρόπο οδήγησης. Επιπλέον, το μέγεθος της δεξαμενής AdBlue μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, επομένως η συχνότητα επαναπλήρωσης διαφέρει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Στα αυτοκίνητα, εμφανίζεται μια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων που σημαίνει ότι απομένουν 2.400 χλμ.. Το συγκεκριμένο χιλιομετρικό περιθώριο είναι κοινό για όλα τα οχήματα και ορίζεται από τις αντιρυπαντικές νόρμες. Για να απενεργοποιήσετε αυτήν την προειδοποιητική λυχνία, πρέπει να ξαναγεμίσετε τη δεξαμενή με τουλάχιστον 4 λίτρα AdBlue.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα συμβεί εάν τελείωσει το AdBlue;

Όπως προαναφέραμε, η πρώτη ειδοποίηση "Συμπληρώστε AdBlue" ενεργοποιείται στα 2.400 χλμ. που απομένουν. Αυτό το χρονικό πλαίσιο θεωρείται επαρκές για να επιτρέψει στον οδηγό να ξαναγεμίσει το ρεζερβουάρ του AdBlue. Εάν δεν ξαναγεμίσετε το ρεζερβουάρ, θα ενεργοποιηθούν επιπλέον συστήματα ενημέρωσης “δυσλειτουργίας” ανάλογα με την απόσταση που διανύσατε και τις επανεκκινήσεις κινητήρα που πραγματοποιήσατε. Πρώτον, αυτές οι ειδοποιήσεις θα είναι οπτικές ή/και ηχητικές. Στη συνέχεια, η απόδοση του κινητήρα θα περιοριστεί καθώς θα μπει σε λειτουργία ασφαλείας (safe mode). Τελευταία θα συμβεί η αδυναμία επανεκκίνησης του κινητήρα, μέχρι να ξαναγεμίσετε το ρεζερβουάρ AdBlue (πρόκειται για δικλείδα ασφαλείας).

AdBlue 4

Μπορούμε να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ του AdBlue μόνοι μας;

Ναι μπορούμε. Ωστόσο, ορισμένα οχήματα θα πρέπει να επισκεφθούν την αντιπροσωπεία για “σβήσει” την προειδοποιητική λυχνία. Η θέση του λαιμού πλήρωσης του ρεζερβουάρ AdBlue εξαρτάται από το μοντέλο. Σε ορισμένα, ο λαιμός πλήρωσης βρίσκεται δίπλα σε αυτόν του diesel. Σε άλλα, βρίσκεται μέσα στο πορτμπαγκάζ ή και μέσα στον χώρο του κινητήρα από το καπό. Για αυτό θα πρέπει να δούμε το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός σας ή να ρωτήσουμε στην αντιπροσωπεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν το γεμίσω μόνος μου θα χάσω την εγγύηση;

Όχι, δεν παίρνετε κανένα ρίσκο. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί: οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα προσφέρουν εγγύηση εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που δεν συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 22241. Η ονομασία AdBlue στα συμπληρώματα, διασφαλίζει ότι αυτός ο κανόνας τηρείται. Τα συστήματα SCR είναι πραγματικά ευαίσθητα σε τυχόν χημικές ακαθαρσίες στο διάλυμα ουρίας. Η χρήση ενός ποιοτικού προϊόντος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το υψηλό κόστος επισκευής ή την αντικατάσταση του συστήματος SCR.

AdBlue 5

Ποια είναι η κατανάλωση AdBlue σε σχέση με αυτή του καυσίμου;

Όπως συμβαίνει και με την κατανάλωση καυσίμου, η κατανάλωση AdBlue διαφέρει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τύπος οχήματος (camper, SUV, επιβατικό κ.α.), τον κινητήρα, τις συνθήκες οδήγησης (βουνό, με ρυμουλκούμενο, τροχόσπιτο κ.α.) και φυσικά το στυλ οδήγησης. Για επιβατικά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, η κατανάλωση AdBlue είναι περίπου 1,5 λίτρο για κάθε 100 λίτρα ντίζελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα συμβεί εάν παρκάρω αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία -11 βαθμών κελσίου;

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνήθως λαμβάνουν υπόψη αυτήν την περίπτωση και έχουν ενσωματώσει ένα αυτόματο σύστημα θέρμανσης στο ρεζερβουάρ του AdBlue, για να επιτρέψει στον καταλύτη SCR να λειτουργεί σωστά εντός 20 λεπτών μετά την εκκίνηση του κινητήρα. Εάν το AdBlue® “κρυσταλλώσει” στη δεξαμενή, η αποτελεσματικότητά του δεν μειώνετε, μιας και το σύστημα θέρμανσης θα το κάνει ξανά υγρό κατά τα πρώτα 20 λεπτά για να διασφαλίσει ότι το SCR λειτουργεί σωστά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ