Αυτές είναι 9+1 λειτουργίες του αυτοκίνητου σου που δεν τις γνωρίζεις

cooled glovebox

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν διάφορες κρυφές λειτουργίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητα ή σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν έχουν διαβάσει το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου τους. Πέρα από τις βασικές λειτουργίες του, σε αυτό θα βρείτε και άλλες που σε μια δύσκολη στιγμή μπορούν να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

Car driving
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, μπορεί η μπαταρία του αυτοκινήτου να μην έχει «δύναμη» να ανοίξει τις κλειδαριές και να μην λειτουργεί το κεντρικό κλείδωμα ή να έχει παγώσει το πορτάκι ανεφοδιασμού καυσίμων και να μην μπορείτε να το ανοίξετε.

Αν νομίζατε ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν είχαν προβλέψει τέτοιες καταστάσεις, τότε κάνετε λάθος. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν συνήθως πολλές κρυφές λειτουργίες που διευκολύνουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά δυστυχώς πολλοί οδηγοί δεν τις γνωρίζουν.

Βελάκι στην ένδειξη καυσίμων

Gas gauge arrow

Το μικρό βελάκι διευκολύνει αρκετά την ζωή των οδηγών, μιας και δείχνει από πιο πλευρά του αυτοκινήτου βρίσκεται η τάπα ανεφοδιασμού καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο, και πρώτη φορά να οδηγείς ένα αυτοκίνητο, δεν πρόκειται ποτέ να σταθείς στην λάθος πλευρά των αντλιών και να αναγκάζεσαι να τεντώσεις τη μάνικα ή να ξαναμπείς στο αυτοκίνητο για να πας λίγο πιο μπροστά (εάν δεν υπάρχει άλλο αυτοκίνητο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψυχόμενο ντουλαπάκι συνοδηγού

Psixomeno ntoulapaki

Εάν το αυτοκίνητό σας έχει κλιματισμό, είναι πιθανό να διαθέτει και κλιματιζόμενο ντουλαπάκι. Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ψύξης, συνήθως πρέπει να ρυθμίσετε το περιστροφικό χειριστήριο στο ντουλαπάκι, έτσι ώστε το εσωτερικό του να παίρνει κρύο αέρα απευθείας από το σύστημα κλιματισμού.

Συμβατικό κλειδί

Hidden car key

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ασύρματο κλειδί για το άνοιγμα των θυρών που λειτουργεί με μπαταρία και έχει συγκεκριμένη εμβέλεια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να “αδειάσει” η μπαταρία του ή να πάθει κάποια βλάβη και να μην μπορείτε να εισέλθετε στο αυτοκίνητό μας. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να καταφύγετε στο πρώτο ασύρματο κλειδί του αυτοκίνητου σας που διαθέτει ένα εφεδρικό μεταλλικό κλειδί έκτακτης ανάγκης. Για να το βγάλετε από το τηλεχειριστήριο θα πρέπει να πατήσετε ένα ειδικό πλήκτρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του και να το τραβήξετε προς τα έξω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρυφή κλειδαριά

Hidden car lock

Πολλά νεότερα μοντέλα αυτοκινήτων δεν έχουν κλειδαριές σε εμφανές σημείο. Εδώ και μερικά χρόνια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να κρύβουν τις κλειδαριές κάτω από τις πλαστικές χειρολαβές των θυρών. Επομένως, για να ανοίξετε την πόρτα θα πρέπει να βγάλετε πρώτα ένα πλαστικό κάλυμμα. Με το κρυφό κλειδί, θα πρέπει να προσέξετε την φορά του βέλους κατεύθυνσης που διαθέτει και να πιέσετε ελαφρώς για να βγει το προστατευτικό κάλυμμα. Στη συνέχεια τοποθετείτε το μεταλλικό κλειδί έκτακτης ανάγκης, το γυρνάτε και τότε θα ανοίξει η πόρτα με τον κλασικό τρόπο.

Ρύθμιση εσωτερικού καθρέφτη

Rear view mirror
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτελούσε μέρος του συστήματος ρύθμισης του εσωτερικού καθρέφτη (υπάρχει ακόμα και σήμερα), αλλά σήμερα δείχνει να έχει ξεχαστεί από πολλούς οδηγούς. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο που μας ακολουθεί έχει λάθος ρυθμισμένο το ύψος της δέσμης φώτων ή αναμμένη την μεγάλη σκάλα και μας τυφλώνει, τότε αντί να ρυθμίσουμε εκ νέου τον μεσαίο καθρέφτη, απλά σηκώνουμε τον διακόπτη και «μετατρέπουμε» τον καθρέφτη σε αντιθαμβωτικό.

Ρυθμιζόμενο σκιάδιο

Skiadio odigou

Αυτή είναι μια από αυτές τις λειτουργίες που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε αυτοκίνητο, αλλά μόνο λίγοι τη χρησιμοποιούν. Το σκιάδιο μπορεί να προστατεύσει τα μάτια μας από τον ήλιο που πέφτει όχι μόνο από το παρμπρίζ αλλά και από το πλάι. Ένας από τους μεντεσέδες του σκιαδίου είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να γυρίσει και να τοποθετηθεί στο πλαϊνό παράθυρο. Απλό και αποτελεσματικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φώτα στάθμευσης

Flash aftokinitou

Σε ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων, κυρίως ευρωπαϊκά, υπάρχει μία «κρυφή» λειτουργία για την ασφαλή στάθμευσή του. Το μόνο έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ανοιχτή την μικρή σκάλα των φώτων και να ενεργοποιήσετε τον μοχλό των φλας προς την πλευρά του δρόμου. Με αυτό τον τρόπο θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα μικρά φωτά εκείνης της πλευράς.

Άνοιγμα χώρου αποσκευών από το εσωτερικό του

Car trunk features 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα της αγοράς διαθέτουν αυτή την λειτουργία για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η λαβή για την συγκεκριμένη λειτουργία φωσφορίζει στο σκοτάδι για τον εύκολο εντοπισμό της. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμα και απαγωγής.

Άνοιγμα τάπας καυσίμου από τον χώρο αποσκευών

Car trunk features 2

Σε περίπτωση που το καπάκι της τάπας καυσίμου κολλήσει και δεν ανοίγει, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, μιας και οι κατασκευαστές έχουν μεριμνήσει για αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε τον χώρο αποσκευών και να ψάξετε να βρείτε έναν μοχλό συνήθως κόκκινου ή κίτρινου χρώματος. Κατά κανόνα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό βρίσκεται στο ύψος της τάπας του καυσίμου και πάντα από την ίδια πλευρά.

Ξεκλείδωμα αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων

Unlock gearbox
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή είναι πολύ χρήσιμη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. όταν σπάσει ο διακόπτης της μίζας, όταν έχει μείνει από ρεύμα ή όταν ο κινητήρας δεν μπορεί να εκκινήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, στα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο, ο επιλογέας συνήθως κλειδώνει και δεν μπορεί να μετακινηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς όμως, υπάρχει συχνά ένα κουμπί ή μια μικρή υποδοχή κοντά στον επιλογέα που λέει «lock». Ανάλογα με το μοντέλο, είτε πατάτε το κουμπί είτε εισάγετε το κλειδί στην υποδοχή, και μπορείτε να μετακινήσετε τον επιλογέα σε κάποια άλλη θέση για να μπορέσετε να κάνετε την δουλειά σας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ