Έτοιμοι για διακοπές; 9 συμβουλές για ασφαλές ταξίδι

αυτοκίνητο διακοπές

Με τις διακοπές να βρίσκονται προ των πυλών για τη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων, αυτές είναι οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να ταξιδέψετε με ασφάλεια.

Η ώρα για τη μεγάλη φυγή από την καθημερινότητα πλησιάζει με το αυτοκίνητο να αποτελεί το κύριο μεταφορικό μέσο των κατοίκων της χώρας για τις διακοπές τους. Από αυτό προκύπτει και η μεγάλη βαρύτητα που πρέπει να δώσουμε στην προετοιμασία, τόσο τη δική μας όσο και του αυτοκινήτου μας, ώστε να ταξιδέψουμε με τα σωστά και υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Ας δούμε μαζί τι πρέπει να κάνουμε για ασφαλείς διακοπές και αυτό το καλοκαίρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έλεγχος κινητήρα και υγρών

Ένα «μικρό» service του αυτοκινήτου πριν από την έναρξη του ταξιδιού μας θα ήταν ιδανικό. Ωστόσο, αν αυτό βρίσκεται ακόμη σχετικά μακριά, σύμφωνα με την προγραμματισμένη συντήρηση και το αυτοκίνητο μπορεί να καλύψει την απόσταση βάσει των χιλιομέτρων μέχρι την επόμενη επίσκεψη σε συνεργείο, θα πρέπει να προβούμε σε κάποιους ελέγχους που θα μας εξασφαλίσουν την απαραίτητη ηρεμία μυαλού.

Σύμφωνα και με το βιβλίο του κατασκευαστή, ελέγχουμε τη στάθμη στα ζωτικά υγρά του κινητήρα, δηλαδή τη στάθμη του λαδιού αλλά και εκείνη του ψυκτικού υγρού. Δεν αμελούμε επίσης να τσεκάρουμε και το υγρό των υαλοκαθαριστήρων, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί, ενώ δεν ξεχνάμε να ελέγξουμε και τα υγρά του τιμονιού σε περίπτωση που αυτό είναι υδραυλικό.

Ελαστικά

Η σημασία της κατάστασης που βρίσκονται τα ελαστικά μας δεν χωρά περιθώριο για οποιαδήποτε αμφισβήτηση όταν μιλάμε για ασφάλεια στο ταξίδι. Ελέγχουμε λοιπόν την κατάσταση που βρίσκεται το πέλμα τους με προσοχή, ενώ προσοχή δίνουμε και στην κατάσταση του προφίλ για τυχόν ρωγμές. Τέλος, ρυθμίζουμε την πίεση τους σύμφωνα με τις προτεινόμενες από τον κατασκευαστή τιμές για το μέγιστο δυνατό φορτίο (4-5 επιβαίνοντες και αποσκευές). Δεν παραβλέπουμε να ελέγξουμε και την κατάσταση του ελαστικού της ρεζέρβας, αν υπάρχει και φυσικά την πίεση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποσκευές και πορτμπαγκάζ

Ο τρόπος που θα φορτώσουμε το αυτοκίνητο μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πλήρη αξιοποίηση του πορτμπαγκάζ, ενώ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τη συμπεριφορά του, αν δεν γίνει σωστά. Εμείς φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τα βαρύτερα αντικείμενα που θα μεταφέρουμε πρώτα και όσο πιο χαμηλά γίνεται, «χτίζοντας» προς τα πάνω, προς το ελαφρύτερο. Αν το επιτρέπει το πορτμπαγκάζ μας, τότε καλό είναι να ασφαλίσουμε τα βαρύτερα αντικείμενα με ιμάντες.

Επίσης, δεν βάζουμε ποτέ πράγματα πάνω στην εταζέρα γιατί ο κίνδυνος τραυματισμού όσων βρίσκονται στην καμπίνα είναι μεγάλος, ειδικά σε περίπτωση δυνατού φρεναρίσματος «έκτακτης ανάγκης».

Για τη σωστή φόρτωση της οροφής χρησιμοποιούμε επίσης σχάρα που προβλέπεται για το αυτοκίνητο μας με την μπαγκαζιέρα οροφής να αποτελεί και την πλέον ασφαλή λύση.

Παιδικά καθίσματα

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πάνω σε αυτό. Η χρήση εγκεκριμένων παιδικών καθισμάτων ή booster είναι υποχρεωτική από το νόμο και θεωρείται απαραίτητη για τα μικρά παιδιά, όχι μόνο στο ταξίδι αλλά και στην καθημερινότητα. Βεβαιωνόμαστε ότι τα έχουμε ασφαλίσει σωστά αλλά και ότι η ζώνη ασφάλειας εφαρμόζει σωστά στο παιδί, αν χρησιμοποιούμε κάθισμα booster.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρέιλερ και τροχόσπιτο

Και εδώ πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι τόσο στο τρέιλερ όσο και στο τροχόσπιτο, οι οποίοι αφορούν την κατάσταση και πίεση των ελαστικών τους και των αξόνων και των φρένων τους. Ελέγχουμε επίσης τη σωστή λειτουργία των φώτων και φλας που φέρουν.

Είδη πρώτης «ανάγκης»

Το κιτ πρώτων βοηθειών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε και να το συμπληρώσουμε με ό,τι έχουμε χρησιμοποιήσει ή να αντικαταστήσουμε κάτι που έχει λήξει. Μια κορτιζόνη αλλά και μια αλοιφή για τσιμπήματα θα πρέπει να βρίσκεται επίσης μέσα στο κιτ για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο.

Το τρίγωνο θα πρέπει επίσης να βρίσκεται εντός του χώρου αποσκευών σε εύκολα προσβάσιμη θέση, ενώ πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εντός του αυτοκινήτου βρίσκονται και όλα τα απαραίτητα έγγραφα -άδεια κυκλοφορίας κτλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γυαλιά ηλίου συγκαταλέγονται επίσης στα «είδη πρώτης ανάγκης», για ευνόητους λόγους, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας και το δεύτερο σετ κλειδιών του αυτοκινήτου μας. Το τελευταίο, καλό είναι να το απομακρύνουμε από το αυτοκίνητο όταν φτάσουμε στον προορισμό μας και να το έχουμε εντός του χώρου διαμονής μας.

Διαχείριση κούρασης

Για να ταξιδέψουμε με ασφάλεια, τεράστιο ρόλο θα παίξει η κούραση που νιώθουμε και η διαχείριση της. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να έχουμε κοιμηθεί καλά πριν από το ταξίδι ώστε να ξεκινήσουμε με τις «μπαταρίες» μας φορτισμένες στο 100%.

Για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της ξεκούρασης, ταξιδεύουμε τις ώρες που είμαστε συνήθως ξύπνιοι και στην καθημερινότητα μας, γιατί αυτές τις ώρες ο οργανισμός μας βρίσκεται στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε πότε τα επίπεδα της κόπωσης δεν μας επιτρέπουν να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, και όταν αυτό γίνει, η στάση για ένα διάλειμμα κρίνεται απαραίτητη, ειδικά αν έχουμε επιλέξει να ταξιδέψουμε νύχτα.

Καθαριότητα

Ένα σωστό πλύσιμο-καθαρισμός του αυτοκινήτου μας εντός και εκτός μας διασφαλίζει καλύτερη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις (καθαρά παράθυρα και παρμπρίζ) αλλά και τη μέγιστη δυνατή φωτεινότητα των εμπρός και πίσω φωτιστικών σωμάτων. Η καθαρή καμπίνα έρχεται να ενισχύσει παράλληλα τη θετική διάθεση που… επιβάλλεται για τις διακοπές μας.

Δείτε εδώ live την κίνηση στους δρόμους

Ησυχία και τάξη

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ως οδηγοί φροντίζουμε να επικρατεί ηρεμία στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας για να μπορούμε να παραμένουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Αν υπάρχουν παιδιά καλό είναι να έχουμε μαζί μας και μερικά παιχνίδια που γνωρίζουμε από πριν ότι τα χρησιμοποιούν χωρίς να κάνουν φασαρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ