5+1 τρόποι μακροζωίας του αυτοκίνητου μας

Makrozoia autokinitou

Η οικονομική κρίση, η πανδημία και η έλλειψη ημιαγωγών, δημιούργησαν συνθήκες που ανάγκασαν αρκετό κόσμο να διπλοσκεφτεί την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου.

Στην χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 5μιση εκ. αυτοκίνητα, με το 80%+ του συνόλου να έχει ηλικία άνω των δέκα ετών. Ενημερωτικά, ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι τα 16 έτη.

Εάν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τον παρακάτω μπούσουλα για το πώς θα διατηρήσετε σε φόρμα το αυτοκίνητό σας, μέχρι να πάρετε την μεγάλη απόφαση. Παράλληλα, θα ελαχιστοποιήσετε και το κόστος χρήσης, όντας μόνο κερδισμένοι.

Συντήρηση μπαταρίας

Maintain your car’s battery
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν το αυτοκίνητό σας περνά μεγάλα διαστήματα ακινητοποιημένο, να ξέρετε ότι μπαταρία θα χάσει την δύναμη της. Εάν διαθέτετε γκαράζ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε έναν φορτιστή/συντηρητή για την μπαταρία, έτσι ώστε να διατηρηθεί γεμάτη η μπαταρία. Εάν δεν θέλετε να καταφύγετε σε αυτή την λύση, τότε θα πρέπει να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας μία φορά την εβδομάδα και για ικανή απόσταση.

Τακτική αλλαγή φίλτρων

Change filters regularly

Τα φίλτρα λαδιού και αέρα του κινητήρα ταλαιπωρούνται με την πάροδο του χρόνου και βουλώνουν, επομένως πρέπει να αντικαθίστανται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Και οι δύο εργασίες είναι απλές ως προς την υλοποίηση τους, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπονται από κανένα προγραμματισμένο σέρβις του αυτοκίνητου σας. Προτιμάμε αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής, και όχι κάποιο φθηνότερα, μιας και μπορεί μακροπρόθεσμα να προκληθεί ζημιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγήστε στρωτά

Drive Smoothly

Ο ήπιος τρόπος οδήγησης και ο “σεβασμός” στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας, είναι κάτι που πρέπει να εξασκείτε ανά πάσα στιγμή. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την φθορά των μηχανικών μερών και θα εξοικονομήσετε καύσιμο.

Η ομαλή χρήση όλων των χειριστηρίων (τιμόνι, επιλογέας ταχυτήτων και πεντάλ) και το σωστό διάβασμα της ροής της κίνησης για να μην χρησιμοποιήσουμε βίαια τα φρένα, βοηθούν στην ήπια, αργή και σωστή φθορά των μηχανικών μερών του αυτοκίνητου μας.

Από την άλλη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο κινητήρας πρέπει να δουλέψει σε υψηλές σ.α.λ. για να καθαρίσει από τυχόν συσσώρευση άνθρακα σε διάφορα εξαρτήματά του, ενώ στους πετρελαιοκινητήρες θα βοηθήσει για τον καθαρισμό του φίλτρου συγκράτησης μικροσωματιδίων.

Χρησιμοποιήστε το air condition

Use your air condition
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύστημα κλιματισμού χάνει με την πάροδο του χρόνου αρκετό ψυκτικό αέριο (φρέον), ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται συχνά. Σίγουρα, η μη χρήση του κλιματισμού θα φέρει πιο μικρό λογαριασμό για τα καύσιμα, αλλά να ξέρετε ότι μπορεί να καταλήξετε σε κάποιο συνεργείο για να ανανεώσετε το ψυκτικό αέριο, με την διαδικασία συντήρησης να απαιτεί ένα σεβαστό ποσό.

Τηρείτε το πρόγραμμα συντήρησης

Stick to service plan

Η περιοδική συντήρηση είναι μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας κορυφαία κατάσταση και να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του. Συμβουλευτείτε το βιβλίο συντήρησης για να μάθετε την συχνότητα των service, αλλά και το τι περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές.

Γενικά, θα πρέπει να έχετε προϋπολογίσει ένα μικρό ποσό για επίσκεψη στο συνεργείο μία φορά τον χρόνο, ενώ κάθε δύο με τρία χρόνια υπολογίστε ένα μεγαλύτερο ποσό για τα αναλώσιμα που θα χρειαστεί να αντικατασταθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφύγετε τις λακούβες

Avoid potholes

Οι λακούβες και οι εκτός δρόμου διαδρομές ταλαιπωρούν την ανάρτηση, τα ελαστικά και διάφορους ελαστικούς συνδέσμους που συγκρατούν εξαρτήματα.

Πέρα από το γεγονός ότι φθείρονται ακόμα πιο γρήγορα τα ελαστικά και μια λακούβα μπορεί να επιφέρει ένα σκίσιμο σε κάποιο αυτά, οι κακοτράχαλοι δρόμου κουράζουν την ανάρτηση για χαλούν την ευθυγράμμιση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ