Η Hyundai στέλνει στην Καλιφόρνια τα πρώτα φορτηγά με κυψέλες υδρογόνου

Hyundai XCIENT Fuel Cell

Η Hyundai Motor Company ανακοίνωσε την προμήθεια 30 βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών με κυψέλες υδρογόνου, που βασίζονται στο XCIENT Fuel Cell, σε δύο φορείς της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής NorCAL ZERO της Hyundai να εξελίξει την κίνηση με υδρογόνο μέσω συνεργασιών με τοπικούς φορείς ανά τον κόσμο, η κορεάτικη φίρμα θα παρέχει -αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2023- τριάντα φορτηγά που κινούνται με την ενέργεια κυψελών υδρογόνου σε δύο δημόσια προγράμματα της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο πρόκειται να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος, μέχρι στιγμής, στόλος φορτηγών με υδρογονοκίνηση Επιπέδου 8 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή.

Τα πρώτα φορτηγά δοκιμών που έχει ήδη στείλει η Hyundai στην Αμερική βασίζονται στο XCIENT Fuel Cell, το πρώτο βαρέως τύπου φορτηγό που κινείται με υδρογόνο και έχει βγει στη μαζική παραγωγή. Παρουσιάστηκε πέρσι στην Ελβετία, και έκτοτε έχει αποδείξει την βιωσιμότητά του στο δημόσιο δρόμο καλύπτοντας πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα δοκιμών - με αυτονομία, έπειτα από κάθε ανεφοδιασμό υδρογόνου, 800 χιλιομέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα NorCAL ZERO της Hyundai εστιάζει στις υπηρεσιες μεταφορών μηδενικών ρύπων από βαρέα ηλεεκτρικά φορτηγά κυψελών υδρογόνου. Στην προκειμένη περίπτωση, η κορεατική εταιρεία συνεργάστηκε με το Κέντρο Μεταφορών και Περιβάλλοντος (CTE) της Καλιφόρνια, και μαζί εξασφάλισαν χρηματοδότηση 22+7 εκατομμυρίων δολαρίων από φορείς της Πολιτείας και ιδιώτες.

Σε μεγάλο βαθμό η έγκριση της χρηματοδότησης βασίστηκε στην επιτυχία των φορτηγών XCIENT Fuel Cell της Hyundai στην Ευρώπη. Στην ήπειρό μας η κορεατική φίρμα έχει ήδη παραδώσει τα πρώτα 46 τέτοια φορτηγά κυψελών υδρογόνου, στην Ελβετία - τα οποία έχουν καλύψει σε 11 μήνες πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα χωρίς προβλήματα και έχουν περισώσει από την ατμόσφαιρα 630 τόννους CO2!

Το πλάνο της Hyundai είναι να παραδώσει συνολικά 1.600 φορτηγά XCIENT Fuel Cell στην Ευρώπη μέχρι το 2025, με τα ανάλογα εντυπωσιακά περιβαλλοντικά οφέλη από τον περιορισμό των ρύπων στις μεταφορές - δεδομένου ότι το σύστημα κυψελών υδρογόνου εκπέμπει μόνο καθαρό νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω στην Αμερική, τη διαχείριση των φορτηγών θα έχει η εταιρεία logistics Glovis America. Στόχος της Πολιτείας της Καλιφόρνιας είναι, πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα με τη μηδενικών ρύπων μεταφορά τροφίμων και αγαθών, και η ανάπτυξη της υποδομής για τον ανεφοδιασμό κυψελών υδρογόνου - όχι μόνο σε φορτηγά, αλλά και σε μελλοντικά αυτοκίνητα (όπως το Hyundai Nexo).

Για το σκοπό αυτό, η κοινοπραξία θα εγκαταστήσει ένα σημείο ανεφοδιασμού υψηλής δυναμικότητας στο Oakland της Καλιφόρνιας, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τον εφοδιασμό ως και 50 φορτηγών με μέσο όρο ανεφοδιασμού 30 κιλών υδρογόνου.

Τα δοκιμαστικά φορτηγά που έχει στείλει η Hyundai στην Αμερική θα ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους μέσα στον Αύγουστο του 2021. Θα μεταφέρουν αγαθά μεταξύ αποθηκών της Νότιας Καλοφόρνιας, για χρονικό διάστημα 12 μηνών, και θα εφοδιάζονται από την First Element Fuel (FEF), την πιο εμπορική εταιρεία ανεφοδιασμού υδρογόνου στην περιοχή.

Με το πρόγραμμα NorCAL ZERO η Hyundai θα προσθέσει και περαιτέρω δεδομένα -και θα προχωρήσει στις απαραίτητες συνεργασίες- στο πλαίσιο της ανάπτυξης του δικτύου μεταφορών μηδενικών ρύπων που αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει, μετά την Ευρώπη, και στη Βόρεια Αμερική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ