Σε μιάμιση δεκαετία η Tesla ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αυτοκίνητα

Tesla Range

Ένα Model Y γκρι χρώματος είναι το αυτοκίνητο με Νο 6.000.000 της αμερικανικής Tesla, που σηματοδότησε αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα για μια τόσο νέα εταιρεία μέσα σε λίγα χρόνια.

Η θέα ενός Tesla στο δρόμο δεν είναι πλέον ένα σπάνιο ή τόσο ιδιαίτερο φαινόμενο, κι είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι πρόκειται για μια εταιρεία της οποία τα πρώτα αυτοκίνητα κύλησαν τους τροχούς τους στη Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν μιάμιση δεκαετία αργότερα, σήμερα η εταιρεία της Καλιφόρνιας έχει αλλάξει το πρόσωπο της αυτοκίνησης όχι μόνο με τη μαζικοποίηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στην οποία συνέβαλλε καίρια, αλλά και με την αλλαγή των μεθόδων παραγωγής - που βρίσκει όλο και περισσότερους μιμητές από τις καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το 2023 η Tesla σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον πλανήτη, κάτι που ο ευφυής Elon Musk είχε προβλέψει πριν από λίγα χρόνια, με ιδιαίτερη τόλμη. Η επιτυχία αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από το Model 3, το πιο προσιτό της μοντέλο που την έσωσε από τη χρεωκοπία το 2018, και από το παρεμφερές σε μέγεθος SUV Model Y. Τα Model S και X έχουν μικρότερο μερίδιο στην επιτυχία αυτή.

Πάντως, πρέπει να πούμε ότι μετά από μια θριαμβευτική πενταετία, η Tesla έχει κολλήσει λίγο εμπορικά το 2024. Αυτό οφείλεται στη μικρή μείωση της παραγωγής της στο Gigafactory της Κίνας, αλλά και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Κυρίως από την κινεζική BYD, που την πέρασε στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών στην παγκόσμια αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν και πάλι το 2025, καθώς η Tesla ετοιμάζει το εμπορικό της “υπερόπλο”: το μικρό και συμπαγές της ηλεκτρικό των 25.000 ευρώ, το entry-level αυτοκίνητο που αναμένεται να τη μετατρέψει πλέον σε τεράστια, παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με εκατομμύρια πωλήσεις το χρόνο.

Το αυτοκίνητο αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί κομβικό στην ιστορία της εταιρείας, καθώς θα φέρει τη μερίδα του λέοντος του (αρχικού) στόχου των 2 εκατομμυρίων πωλήσεων το χρόνο. Κι έπειτα, ο Musk έχει θέσει για το 2030 τον σχεδόν εξωφρενικό στόχο των 20 εκατομμυρίων πωλήσεων ετησίως. Που είναι διπλάσιες από τις σημερινές πωλήσεις της Toyota, του μεγαλύτερου κατασκευαστή του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ