Έρχεται επιδότηση έως 70% για 8.000 σταθμούς φόρτισης

charge1

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το νέο πρόγραμμα.

Τη δυναμική της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών εξέτασε το πάνελ με τίτλο «Η εξέλιξη των ESG: Ο ρόλος της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιακής ατζέντας στην κινητικότητα», στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το νέο πρόγραμμα επιδότησης έως 70% για επιχειρήσεις και Περιφέρειες για την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Σε αυτή τη δεύτερη φάση του προγράμματος, δηλαδή στο πρώτο 8μηνο, έχουμε λάβει τόσες χιλιάδες αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα (περίπου 17 χιλιάδες), όσες ήταν συνολικά οι αντίστοιχες αιτήσεις σε όλο το προηγούμενο πρόγραμμα που διήρκησε 18 μήνες. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πάνω από 30% των αιτήσεων είναι για ηλεκτρικά οχήματα, περίπου 32% είναι για “μικρο-κινητικότητα” δηλαδή για δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ το 36% αφορά σε ηλεκτρικά ποδήλατα.» Η κα. Σδούκου ανέφερε επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα το 11% των οχημάτων που ταξινομήθηκαν ήταν ηλεκτρικά. «Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ωριμάσει και έχει αγκαλιάσει αυτή την τεχνολογία» σημείωσε η κ. Σδούκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους περιορισμούς εγκατάστασης σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. «Υπάρχει το θέμα διασφάλισης της απαραίτητης ασφάλειας και για αυτό δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί σε μεγάλα κομμάτια των εθνικών οδικών οδών, όπως η Εγνατία Οδός, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ΣΕΑ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη». Ο κ Ξιφαράς διευκρίνισε ότι στα εθνικά δίκτυα της Ελλάδας η ευρωπαϊκή υποχρέωση για σταθμούς φόρτισης ανά 60 χιλιόμετρα καλύπτεται στο 65% των δικτύων. «Φέτος έχουμε διπλασιάσει τους φορτιστές, είναι εμφανής η πρόοδος» τόνισε.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναφέρθηκε ο Νίκος Γιαννουσάς, Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volvo Car Hellas. «Θα ζήσουμε μεγάλες αλλαγές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πολύ σε εργοστάσια και τεχνολογίες για μπαταρίες, το παιχνίδι θα παιχτεί στο ποιες εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία που κατέχει η Κίνα» τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας του δικτύου διανομής, ούτε για τους νέους στόχους ούτε για μελλοντικούς αυξημένους στόχους» ξεκαθάρισε ο Τάσος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, που ανακοίνωσε ότι οι σχετικές αρχικές επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 150 εκ. ευρώ και τώρα ανέρχονται σε 300-400 εκ. ευρώ. «Με τις επενδύσεις μας θα προσθέσουμε στην Αττική 1,0-1,2 GW καλύπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη της περιοχής» και συμπλήρωσε ότι 1,5 εκατομμύριο συνδέσεις είναι ήδη διαθέσιμες για φορτιστές.

«Μία νέα εποχή ξεκινά για την ηλεκτροκίνηση, πρέπει όμως να είναι ηλεκτροκίνηση που βασίζεται σε ΑΠΕ και όχι σε λιγνίτη» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, που προσέθεσε ότι οι διαδικαστικές εκκρεμότητες έχουν επιλυθεί και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.

Την ανάγκη επέκτασης της αγοράς με διευκόλυνση των χρηματοδοτήσεων τόνισε ο Μίλτος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Qualco. «Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο για τον καταναλωτή να λάβει χρηματοδότηση, τα «εργαλεία» που προσφέρονται δεν είναι εύκολα, τα δάνεια δεν εγκρίνονται εύκολα παρότι ο πιστωτικός κίνδυνος στο αυτοκίνητο είναι πολύ μικρός, πρέπει να ενεργοποιηθούν και κεφάλαια που δεν είναι αμιγώς τραπεζικά» υποστήριξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποιος θέλει ένα πλήρως ηλεκτρικό ή πλήρως αυτόνομο ή πλήρως εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη αυτοκίνητο; Όχι πολλοί» παραδέχθηκε ο Joost Vantomme, Διευθύνων Σύμβουλος της ERTICO-ITS Europe, που εξήγησε γιατί οι στόχοι για πλήρη ηλεκτροκίνηση και πλήρη αυτοματισμό των οχημάτων δεν έχουν εκπληρωθεί. «Έχουμε την τεχνολογία για πλήρως αυτόνομα και με τεχνητή νοημοσύνη αυτοκίνητα, αλλά χρειαζόμαστε το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους ανάλογους κανόνες κυκλοφορίας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνεργασία των κυβερνήσεων, των αρχών και των χρηστών» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ