Συγκρίνουμε το Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 με το Opel Corsa 1.5D

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 1

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον αστερισμό του εξηλεκτρισμού, τα δύο μοντέλα του συγκριτικού μας θυμίζουν πόσο ταιριαστός συνδυασμός είναι ο πετρελαιοκινητήρας και ένα σουπερμίνι.

Το πετρέλαιο στοχοποιήθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα αρκετοί κατασκευαστές να παραμερίσουν την εξέλιξη των πετρελαιοκινητήρων και να καταργήσουν εκδόσεις. Ειδικά στις μικρές κατηγορίες, οι πετρελαιοκίνητες επιλογές έχουν μειωθεί αρκετά αλλά τις διατηρούν ζωντανές οι συνήθεις ύποπτοι.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη των πετρελαιοκινητήρων δεν σταμάτησε και πλέον εφοδιάζουν διάφορα μοντέλα, κυριώς της μεσαίας κατηγορίας, όντας πιο καθαροί και αποδοτικοί από ποτέ. Δύο τέτοιες περιπτώσεις στην κατηγορία των σουπερμίνι είναι τα Οpel Corsa και Renault Clio.

Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν μεγάλη γκάμα εκδόσεων κινητήρα που καταναλώνει βενζίνη, ρεύμα και υγραέριο, αλλά φέρουν και έκδοση με 4κύλινδρο κινητήρα πετρελαίου στα 1,5 λίτρα που συνδυάζει τις καλές επιδόσεις με μοναδική οικονομία καυσίμου.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 3

Ο καθένας με τον τρόπο του

Η Opel ανήκει στον Όμιλο Stellantis και η έκτη γενιά του γερμανικού σουπερμίνι χρησιμοποιεί ως βάση την πλατφόρμα CMP που χρησιμοποιούν και άλλα σουπερμίνι και crossover του Ομίλου. Η νέα πλατφόρμα έφερε νέες αναλογίες στην τελευταία γενιά του μοντέλου, που πλέον έχει πιο δυναμική στάση χωρίς να χάσει την σχεδιαστική του ταυτότητα.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Renault Clio βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi και όπως είναι ευκόλως κατανοητό, αποτελεί το βασικό συστατικό και άλλα μοντέλα της Συμμαχίας. Οι εξωτερικές διαστάσεις που εξασφαλίζει στο γαλλικό σουπερμίνι είναι σχεδόν πανομοιότυπες με του Corsa, διαθέτοντας ελαφρώς μεγαλύτερο πλάτος και ύψος. Η εμφάνισή του αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της σύγχρονης σχεδιαστικής γλώσσας της Renault, με hightlight τις κρυφές πίσω χειρολαβές.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 5

Και οι δύο κινητήρες είναι γαλλικής καταγωγής, έχουν την ίδια χωρητικότητα και εφοδιάζονται με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας. Ο αλουμινένιος κινητήρας του Corsa έχει 2 ΕΕΚ και 16 βαλβίδες, και αποδίδει 102 ίππους στις 3.500 σ.α.λ. και 250 Nm στις 1.750 σ.α.λ. Από την άλλη, ο κινητήρας του Clio έχει μπλοκ από χυτοσίδηρο, έναν ΕΕΚ και 8 βαλβίδες, αποδίδοντας 100 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. και 260 Nm στις 1.750 σ.α.λ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 15

Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και των δύο πετρελαιοκινητήρων είναι αρκετά ποιοτικά και δεν φέρνουν κραδασμούς στις χαμηλομεσαίες στροφές, με αυτόν του Clio να είναι πιο ήσυχος σε όλο το φάσμα των στροφών και διαθέτει πιο “πολιτισμένο” σύστημα stop/start. Και οι δύο συνδυάζονται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων με εύχρηστο επιλογέα, αλλά με μικρότερες διαδρομές σε αυτόν του Clio.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 21
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιδόσεις που ανακοινώνουν τα εργοστάσια κάνουν λόγο για 0-100 χλμ./ώρα σε 10,2 δλ. για το Corsa και 11,4 δλ. για το βαρύτερο Clio (+70 κιλά). Η τελική ταχύτητα και στα δύο φτάνει τα 188 χλμ./ώρα. Η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός, ειδικά μετά τις 1.500 σ.α.λ. είναι γεμάτη και στα δύο αυτοκίνητα, με τις ρεπρίζ να πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα χάρη στην πλούσια ροπή. Μάλιστα, η τελευταία ευνοεί και την άνεση τον αυτοκινητόδρομο, μιας και σε ταχύτητα ταξιδιού με 130 χλμ./ώρα βρίσκεσαι στην καρδιά του πεδίου που σχηματίζει η κορυφαία τιμή της, και δεν πρόκειται να αλλάξεις σχέση ακόμα και φορτωμένος σε στήθωμα.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 13

Τα αυτοκίνητα της δοκιμής (έκδοση GS Line για το Corsa και Techno για το Clio) είχαν και επιλέξιμα προγράμματα οδήγησης, Sport στο Corsa και Eco, Normal και Sport στο Clio, που επεμβαίνουν στην απόκριση του γκαζιού, το βάρους τιμονιού και την απόδοση του κλιματισμού. Στο Clio ο οδηγός έχει επιπλέον την δυνατότητα να παραμετροποιήσει το Renault Multi-Sense, φτιάχνοντας τον δικό του ιδανικό συνδυασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 19

Στο δρόμο, το Clio διαχειρίζεται με μαεστρία τις ανωμαλίες του οδοστρώματος ακόμα και με τους τροχούς των 17 ιντσών, προσφέροντας κορυφαίου επιπέδου άνεση. Παρόμοιου επιπέδου είναι και η ποιότητα κύλισης, που ενισχύεται από την καλύτερη ηχομόνωση στην περιοχή των θόλων και τον μικρότερο αεροδυναμικό θόρυβο σε συνθήκες ταξιδιού. Απο κοντά βρίσκεται και το Corsa με τους 16άρηδες τροχούς, αλλά πλήττεται ελαφρώς από την πιο θορυβώδη λειτουργία της ανάρτησης. Στον επαρχιακό και τα δύο κινούνται με απόλυτη ασφάλεια και ελεγχόμενες κλίσεις, με το μπροστινό σύστημα του Clio να είναι πιο άμεσο και το τιμόνι του να προσφέρει περισσότερη πληροφορία. Τα φρένα των δύο αυτοκινήτων διαφέρουν στον πίσω άξονα, με το Corsa να έχει δισκόφρενα και το Clio ταμπούρα, καιβρίσκονται σε υψηλό επίπεδο από άποψη δύναμης, προοδευτικότητας και αντοχής.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 6
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον τομέα της κατανάλωσης, το ελαφρύτερο Corsa κατανάλωσε κατά την διάρκεια της συγκριτικής δοκιμής μας 5,1 λτ./100 χλμ. και το Clio 5,3 λτ./100 χλμ. Η διαφορά είναι μικρή, ενώ και στις δύο περιπτώσεις εάν δείξεις προσοχή μπορεί να δεις και καταναλώση κάτω από 4,5 λτ/100 χλμ. Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο μοντέλα δεν επιβαρύνονται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 7

Μικρά στο μάτι

Το σαλόνι του Corsa, ακολουθεί τη σύγχρονη σχεδιαστική τάση της Opel με ευθείες γραμμές και ορθογώνια μοτίβα. Τα υλικά που το απαρτίζουν είναι ένα μίγμα σκληρών και μαλακών πλαστικών με ευχάριστη υφή και πολύ καλή συναρμολόγηση. Όλα τα Corsa έχουν ταμπλό που το πάνω μέρος του καλύπτεται από μαλακό πλαστικό καλής ποιότητας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα πάνελ των θυρών. Η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών (προαιρετικά 10 ιντσών) με ελαφριά κλίση προς τον οδηγό φιλοξενεί το εύχρηστο infotainment που περιλαμβάνει ραδιόφωνο και σύνδεση με smartphone μέσω Bluetooth για πραγματοποίηση κλήσεων ή αναπαραγωγή μουσικής, καθώς και Andoid Auto και Apple CarPlay. Πολύ καλή είναι και η προσφερόμενη χρηστικότητα για τους εμπρός, με σχετικά μεγάλες και σωστά τοποθετημένες θήκες. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών της έκδοσης GS Line είναι ευανάγνωστος και προσφέρει μπόλικη πληροφορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 10

Από την άλλη, η καμπίνα του Clio δείχνει πιο σύγχρονη και ακριβή στο μάτι. Τα υλικά στο ταμπλό και περιμετρικά στις πόρτες είναι αρκετά προσεγμένα σε ποιότητα, ενώ έχει μαλακά πλαστικά στα πάνελ των εμπρός θυρών. Το ταμπλό με τις οριζόντιες γραμμές αποτελείται από μαλακά και σκληρά πλαστικά πολύ καλής ποιότητας και το σύστημα πλοήγησης και πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών είναι εύχρηστο, πλούσιο σε εφαρμογές και με πολύ καλή συνδεσιμότητα. Υπάρχουν αρκετές θήκες για τα καθημερινά μικροαντικείμενά σας, αλλά οι ποτηροθήκες της κονσόλας δαπέδου βρίσκονται πολύ κοντά στο χειρόφρενο. O ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών (στάνταρ στην έκδοση Techno που δοκιμάζουμε) αλλάζει μοτίβο και χρώμα ανάλογα το πρόγραμμα οδήγησης, παρουσιάζει αρκετή πληροφορία και έχει καλύτερη αντίθεση από αυτόν του Corsa.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 16
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οδηγός και των δύο μοντέλων κάθεται σε ένα αναπαυτικό κάθισμα με μεγάλο εύρος ρύθμισης που δεν θα τον δυσκολέψει να βρει την θέση που τον βολεύει. Το τιμόνι και στα δύο βγαίνει αρκετά έξω, με την πλάτη όμως του Corsa να ρυθμίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια χάρη στο περιστροφικό χειριστήριο, αλλά να μην προσφέρει την πλευρική στήριξη αυτής του Clio. Από πλευράς ορατότητας, και τα δύο κυμαίνονται σε καλό επίπεδο, με μόνο μελανό σημείο την ορατότητα προς τα πίσω και διαγώνια.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 11

Και στα δύο μοντέλα θα βολευτούν με άνεση τέσσερις ενήλικοι, με το μεγαλύτερο μεταξόνιο του Clio (4+ εκ.) να εξασφαλίζει καλύτερο χώρο για τα γόνατα των πίσω. Για το κεφάλι υπάρχει αρκετός χώρος και στα δύο. Κοντά βρίσκονται και οι χώροι αποσκευών, με αυτόν του Corsa να έχει χωρητικότητα 309 λίτρα και αυτόν του Clio 315 λίτρα. Το κανονικό τους σχήμα κάνει το χώρο και των δύο μοντέλων πλήρως εκμεταλλεύσιμο, αλλά δεν υπάρχει δάπεδο δύο θέσεων, οπότε το κατώφλι φόρτωσης είναι ψηλό και τα καθίσματα σχηματίζουν σκαλοπάτι όταν τα διπλώσεις. Και τα δύο όμως διαθέτουν γάντζους για χειροαποσκευές, με το Clio να έχει και ελαφρώς μεγαλύτερο άνοιγμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 17

Παράταση

Το Opel Corsa 1.5D προσφέρεται σε πεντε επίπεδα εξοπλισμού, με το βασικό να κοστίζει 18.850 ευρώ και την ακριβότερη GS Line που δοκιμάζουμε 20.350 ευρώ. Έχει πλούσιο σπορ διάκοσμο, πλήρες ηλεκτρικό πακέτο, σύστημα ενεργής πέδησης σε χαμηλές ταχύτητες, ενεργό σύστημα επαναφοράς στην λωρίδα κυκλοφορίας, αλουμινένιες ζάντες, φώτα ημέρας και προβολείς LED, αυτόματη σκάλα προβολέων, σπορ δερμάτινο τιμόνι και το σύστημα πολυμέσων MirrorLink 7” με 6 ηχεία. Το μόνο ουσιαστικό που λείπει είναι ο αυτόματος κλιματισμός, αλλά προσφέρεται ως έξτρα (250 ευρώ) ή μπορεί να τοποθετηθεί με το πακέτο !More που περιλαμβάνει ακόμα το parking pack, ηλεκτρικό χειρόφρενο, προβολείς ομίχλης τύπου LED, ηλεκτρικό χειρόφρενο και φιμέ πίσω τζάμια με κόστος 900 ευρώ.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 8
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 διατίθεται σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, με την βασική Evolution να κοστίζει 20.690 ευρώ και την πλούσια Techno της δοκιμής 22.330 ευρώ. Η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει και αυτή πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, περιλαμβάνοντας στα χαρακτηριστικά της τον αυτόματο κλιματισμό, την κάμερα οπισθοπορείας και τους αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 9

Συμπερασματικά, τα δύο μοντέλα του συγκριτικού μας βρίσκονται πολύ κοντά από οικονομοτεχνικής πλευράς (τιμή, κατανάλωση, ετήσια έξοδα) και μάλιστα καλύπτονται από πέντε χρόνια εργοστασιακής εγγύησης. Εκεί όμως που κάνει την διαφορά το Clio και διακρίνεται στο συγκριτικό μας έναντι του ολοκληρωμένου Corsa, είναι στους ελαφρώς καλύτερους χώρους που προσφέρει η πιο καλοβαλμένη καμπίνα, τον πιο ραφιναρισμένο κινητήρα και το κορυφαίο πρόσωπο στο δρόμο.

Opel Corsa 1.5D vs Renault Clio 1.5 Blue dCi 100 22
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Opel Corsa 1.5D
Κινητήρας: 1.499 κ.εκ. πετρέλαιο, 102 ίπποι/3.500 σ.α.λ., 250 Nm/1.750 σ.α.λ.
Μετάδοση: χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 10,2 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 188 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 4,0-4,5 λτ./100 χλμ., 105-117 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.060/1.765/1.433 χλστ., 2.538 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.165 κιλά
Χώρος αποσκευών: 309 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 18.850 ευρώ/0 ευρώ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Renault Clio 1.5 Blue dCi 100
Κινητήρας: 1.461 κ.εκ. πετρέλαιο, 100 ίπποι/3.750 σ.α.λ., 260 Nm/1.750–2.500 σ.α.λ.
Μετάδοση: χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 11,4 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 188 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 4,1-4,6 λτ./100 χλμ., 107-122 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.050/1.798/1.440 χλστ., 2.583 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.235 κιλά
Χώρος αποσκευών: 315 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 20.690 ευρώ/0 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ