Πρώτη δοκιμή: Νέα BMW 220i Active Tourer

BMW 220i Active Tourer

Η πιο οικογενειακή compact BMW ξεκινά το νέο της ταξίδι στην Ελλάδα, προσφέροντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρακτικότητα, υψηλή ποιότητα και προηγμένη τεχνολογία.

Η Σειρά 2 Active Tourer δημιουργήθηκε το 2014 ως η πρώτη compact BMW που στόχευσε στο πιο πρακτικό κομμάτι του κοινού της μικρομεσαίας κατηγορίας. Πλέον και εν έτει 2022, η 2η γενιά της Σειρά 2 Active Tourer έρχεται όχι μόνο για να ενισχύσει αυτό το κύριο χαρακτηριστικό της, αλλά και να διεκδικήσει μερίδιο από τη… σαρωτική επέλαση σε κάθε κατηγορία αυτοκινήτων των SUV.

Για να το καταφέρει αυτό η βαυαρική μάρκα τονίζει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα της πρακτικότητας της Σειρά 2 Active Tourer, ενώ της προσφέρει επιπλέον και πολλά νέα στοιχεία τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την απόδοση και την παρεχόμενη άνεση, φέρνοντας το αυτοκίνητο σε μια νέα εποχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mild-hybrid με πολύ καλή απόδοση και περιορισμό στην κατανάλωση

BMW 220i Active Tourer

Το πρώτο νέο στοιχείο της BMW Σειρά 2 Active Tourer 2ης γενιάς αποτελεί η υιοθέτηση ενός επίσης νέου mild-hybrid συστήματος στη γκάμα της για τις περισσότερες εκδόσεις της. Η μικρότερη εξ αυτών –αλλά όχι και μικρότερη γενικά, μιας και υπάρχει η μη mild hybrid 218i των 136 ίππων– είναι η έκδοση της δοκιμής μας, η νέα 220i Active Tourer, η οποία συνδυαστικά αποδίδει 170 ίππους ισχύος και 280 Nm ροπής. Βασικό μοτέρ κίνησής της είναι ο γνώριμος 3κύλινδρος TwinPower Turbo βενζινοκινητήρας 1,5 λίτρων της BMW, ο οποίος έχει απόδοση 156 ίππων και ροπή 240 Nm, ενώ υποβοηθητικά ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας τοποθετημένος μέσα στο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να συμβάλει με έως και 19 ίππους ισχύος και 55 Nm ροπής όταν απαιτείται. Η λειτουργία του συνόλου είναι εξαιρετική, ενώ πολύ σπάνια ο βενζινοκινητήρα θα δείξει από πλευράς κραδασμών την 3κύλινδρη υπόστασή του. Η δύναμη και ροπή του μοτέρ παρέχεται άμεσα στον οδηγό και, σε συνδυασμό με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα, κινεί με ευκολία τη 220i, ιδίως όταν ο οδηγός επιλέξει το «Sport» στα 3 διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
BMW 220i Active Tourer

Σημαντικό στοιχείο που λειτουργεί υπέρ της κατανάλωσης είναι η δυνατότητα για «coasting», η οποία μπαίνει σε ισχύ σε κάθε άφημα του γκαζιού απεμπλέκοντας άμεσα τη λειτουργία του μοτέρ και αφήνοντας έτσι τον μικρό ηλεκτροκινητήρας να κρατήσει σε λειτουργία το αυτοκίνητο. Η μετάβαση αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό. Σε ό,τι αφορά τώρα στη μέση τιμή της κατανάλωσης, αυτή εξαρτάται και πάλι από το πρόγραμμα οδήγησης που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο οδηγός. Περισσότερη χρήση λοιπόν του «Efficient» μειώνει τις τιμές που θα δει ο οδηγός, ενώ στο «Sport» υπάρχει φυσική επιβάρυνση. Με χρήση πάντως κυρίως της μεσαίας επιλογής «Personal», μια τιμή στα 8,1 λίτρα/100 χλμ. είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Μεγαλύτερη και πιο δυναμική

BMW 220i Active Tourer
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πεδίο των διαστάσεων, από τη στιγμή που βασίζεται στη νεότερη προσθιοκίνητη πλατφόρμα της BMW, η νέα Σειρά 2 Active Tourer έχει μεγαλώσει σε μήκος, ύψος και έχει και μακρύτερο μεταξόνιο ώστε να πριμοδοτήσει τους εσωτερικούς της χώρους. Αισθητικά, εκτός του πιο στρογγυλεμένου αμαξώματος 1 όγκου της, η νέα compact BMW ξεχωρίζει για την υιοθέτηση στο εμπρόσθιο μέρος της των μεγαλύτερων «νεφρών» της εταιρείας που βλέπουμε από το 2020 και ειδικότερα μετά το λανσάρισμα της νεότερης Σειρά 4, σε όλα τα καινούργια μοντέλα της φίρμας. Μάλιστα, η προσθήκη τους και στη Σειρά 2 Active Tourer έχει οδηγήσει στην ανύψωση του εμπρόσθιου μέρους και του καπό του αυτοκινήτου, δίνοντας έτσι μια αίσθηση από SUV.

BMW 220i Active Tourer

Φυσικά και όπως σε κάθε πρακτικό MPV, έτσι και στη νέα δημιουργία της BMW ξεχωρίζουν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που βάζουν περισσότερο φυσικό φως στην καμπίνα, ενώ πριμοδοτούν και την περιφερειακή ορατότητα. Νέο στοιχείο στα πλαϊνά αποτελούν και οι χειρολαβές που δεν εξέχουν του αμαξώματος. Στο πίσω μέρος από την άλλη, διακρίνονται τα νέα μακρόστενα LED φώτα, αλλά και το χρώμιο χαμηλά στον προφυλακτήρα με τις κρυμμένες απολήξεις της εξάτμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδίως στο πίσω μέρος υπάρχουν πολλές σχεδιαστικές αναφορές που παραπέμπουν στη μεγαλύτερη, αμιγώς ηλεκτρική BMW iX, δημιουργώντας έτσι έναν πετυχημένο συνδυασμό ανάμεσα στο μικρότερο και το μεγαλύτερο 1 όγκου όχημα της μάρκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαλόνι τεχνολογίας και πολυτέλειας

BMW 220i Active Tourer

Στο εσωτερικό της νέας BMW Σειρά 2 Active Tourer είναι σαφής η προσπάθεια των ανθρώπων της εταιρείας να προσδώσουν στο μέγιστο λειτουργικότητα, άνεση και ευχρηστία, εξ ου και το έχουν διαφοροποιήσει πλήρως από οποιοδήποτε άλλο εσωτερικό μοντέλου της στην compact κατηγορία. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές ομοιότητας και πάλι με το αντίστοιχο τμήμα της κορυφαίας BMW iX σε ό,τι αφορά στην οριζόντια σχεδίαση του ταμπλό και το κυρτό λεπτό πάνελ όπου ενοποιούνται οι υπέρ-ευκρινείς οθόνες για το σύστημα πολυμέσων (στο κέντρο του ταμπλό) και τον πίνακα οργάνων (μπροστά από τον οδηγό) σε διάμετρο 10,7 και 10,25 ίντσες αντίστοιχα. Η πληρότητα της πληροφόρησης εντυπωσιάζει από τη στιγμή που η Σειρά 2 Active Tourer είναι το πρώτο μοντέλο της BMW που ενσωματώνει το προηγμένο λογισμικό νέας γενιάς iDrive, παρότι απαιτείται χρόνος προσαρμογής για να βρει ο οδηγός μέσα στα πολλά μενού αυτό που αναζητά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
BMW 220i Active Tourer

Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο του εσωτερικού της νέας Σειρά 2 Active Tourer είναι και το τύπου «γέφυρα» τούνελ της κονσόλας με το αιωρούμενο υποβραχιόνιο, στην μπροστινή άκρη του οποίου εφαρμόζονται ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου καθώς και κάποια χρήσιμα κουμπιά (π.χ. η μίζα ή αυτό για τα οδηγικά modes). Θήκες για μικροαντικείμενα υπάρχουν πολλές, κάτω από το υποβραχιόνιο, αλλά και μπροστά του, με δύο ποτηροθήκες και μια κάθετη μεγάλη θήκη όπου φορτίζει ασύρματα και κινητό. Ποιοτικά, το εσωτερικό της 220i Active Tourer της δοκιμής μας ήταν άψογο, με παχιές μαλακές επενδύσεις συνθετικού δέρματος να ντύνουν το ταμπλό και τις πόρτες, αλλά και τη γνωστή στιβαρή συναρμογή της BMW να ξεχωρίζει.

Περισσότερη και τονισμένη πρακτικότητα

BMW 220i Active Tourer
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκμεταλλευόμενη την αύξηση των διαστάσεών της, η νέα BMW Σειρά 2 Active Tourer προσφέρει στον ιδιοκτήτη της καλύτερη πρακτικότητα από ποτέ. Ειδικότερα, οι χώροι για 5 ενήλικες είναι παραπάνω από αρκετή, με τους καθήμενους στο πίσω κάθισμα να έχουν άφθονο «αέρα» για τα κεφάλια και τα γόνατά τους, ενώ επιπλέον τα πίσω καθίσματα είναι συρόμενα (σε απόσταση 13 εκατοστών), ώστε να αυξήσουν τη χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ. Η τελευταία, στη 220i λόγω της ύπαρξης της μπαταρίας στο πίσω μέρος για το 48V σύστημα, μειώνεται στα 415 λίτρα από 470 λίτρα στις μη 48V εκδόσεις, ωστόσο όπως προείπαμε η ύπαρξη του πίσω συρόμενου καθίσματος όταν απαιτηθεί θα δώσει αρκετό έξτρα χώρο.

BMW 220i Active Tourer

Επίσης, ο χώρος αποσκευών είναι τετραγωνισμένος και με μεγάλο άνοιγμα, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η απόφαση της BMW να προσφέρει στάνταρ την πίσω ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα. Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα υπάρξει 7θέσια Σειρά 2 Gran Tourer, οπότε η αύξηση της πρακτικότητας της νέας Σειρά 2 Active Tourer ήταν επιβεβλημένη για τη μάρκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά και καλή άνεση

BMW 220i Active Tourer

Βασιζόμενη πάνω στη νεότερη προσθιοκίνητη πλατφόρμα της BMW, η νέα Σειρά 2 Active Tourer κερδίζει σε ακαμψία, ενώ επιπλέον μειώνει το βάρος της, βελτιώνοντας περαιτέρω και τα οδικά και οδηγικά της χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση μάλιστα του μοντέλου της δοκιμής, που ήταν εφοδιασμένο με την Μ αυτόματα ρυθμιζόμενη ανάρτηση που φέρει και χαμήλωμα κατά 15 χιλιοστά του ύψους του αμαξώματος, η πιο οικογενειακή compact BMW κερδίζει και σε δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά, εμφανίζοντας υψηλά περιθώρια πρόσφυσης στις στροφές, αμεσότητα στις αλλαγές πορείας και πολύ καλή κατευθυντικότητα. Παρά βέβαια το χαμήλωμα υπάρχουν κάποιες –μικρές– κλίσεις από το αμάξωμα που αποκαλύπτουν και τo «family» του χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ και το σπορ τιμόνι παρότι συνολικά είναι άμεσο και έχει πολύ καλή αίσθηση, διατηρείται όσο ελαφρύ απαιτείται ώστε να προσφέρει ευκολία χρήσης στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
BMW 220i Active Tourer

Στην καθημερινότητα, η προσεγμένη ηχομόνωση και η καλή ποιότητα κύλισης εγγυώνται ότι η άνεση των επιβατών δεν θα διαταραχθεί από παρασιτικούς θορύβους, ενώ παρά το χαμήλωμά της η ανάρτηση δεν δείχνει να δυσανασχετεί από το πέρασμα των περισσότερων ανωμαλιών της ασφάλτους και μόνο στις πιο βαθιές λακκούβες θα δείξει την πιο σφιχτή ρύθμισή της. Εξαιρετική σε κάθε περίπτωση παραμένει η απόδοση των φρένων, ενώ υπάρχουν και μια σειρά από συστήματα ενεργητικής ασφάλειας (Lane Departure Warning, προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, Evasion Assistant κ.λπ.) που υποβοηθούν τον οδηγό.

Συμπέρασμα

Η νέα Σειρά 2 Active Tourer είναι το πιο ολοκληρωμένο οικογενειακό αυτοκίνητο που δημιούργησε η BMW στις διαστάσεις της. Είναι πρακτική, ευρύχωρη, άνετη και τεχνολογικά προηγμένη, όντας σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες χωροταξικές ανάγκες του κοινού των 1 όγκου οχημάτων και όχι μόνο. Τα 36.450 ευρώ που κοστίζει η 220i Active Tourer με βάση τα δεδομένα της εποχής κρίνεται ένα πολύ καλό ποσόν, ιδίως εάν προσμετρηθεί και ο πλήρης στάνταρ εξοπλισμός που τη συνοδεύει (αυτόματο κιβώτιο, ζάντες αλουμινίου, BMW Live Cockpit Plus με BMW Κυρτή οθόνη, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, Cruise Control με λειτουργία φρεναρίσματος, Σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με Ενεργό έλεγχο απόστασης παρκαρίσματος και Κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα χώρου αποσκευών και πολλά άλλα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1.499 κ.εκ. βενζίνη, 156 PS/4.700-6.500 σ.α.λ., 240 Nm/1.500-4.400 σ.α.λ. (+19 PS και 55 Nm από 48V σύστημα, 170 PS συνδυαστικά)
Μετάδοση: 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 8,1 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 221 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 5,9 λτ./100 χλμ., 133 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.386/1.824/1.576 χλστ., 2.670 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.595 κιλά
Χώρος αποσκευών: 415-1.405 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: 36.450 ευρώ / 85,1 ευρώ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ