Οδηγούμε στην Αυστρία το νέο Subaru Crosstrek

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 1

Η τρίτη γενιά του μικρομεσαίου SUV της Subaru δεν αλλάζει μόνο όνομα, αλλά παρουσιάζεται και ιδιαίτερα ώριμη σε όλους τους τομείς.

Η Subaru Corporation, πρώην Fuji Heavy Industries, είναι μια ιαπωνική πολυεθνική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν ακριβώς 70 χρόνια και ασχολείται με οτιδήποτε κινείται. Από το έδαφος της γης και τους δρόμους της, μέχρι το απέραντο διάστημα.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή αυτοκινήτων για την ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε ένα χρόνο μετά, το 1954 με το 1500, ενώ από το 1972 που λάνσαρε την συμμετρική τετρακίνηση κατάφερε να γίνει συνώνυμο των υψηλών δυνατοτήτων σε ολισθηρά τερέν και της περιπέτειας.

Το νέο Subaru Crosstrek αποτελεί την τρίτη γενιά του μοντέλου, δηλαδή του γνωστού μας στην γηραιά ήπειρο XV. Το μικρομεσαίο SUV της εταιρείας θα έχει πλέον ενιαία ονομασία σε όλο τον κόσμο και θα προσφέρεται, ανάλογα με την αγορά, σε διάφορες εκδόσεις κινητήρα.

Γυμναστηριακό

Η σχεδίαση του νέου Crosstrek αποτελεί μια φυσική εξέλιξη του προκατόχου του, ενισχυμένη με έντονες ακμές και ανάγλυφες επιφάνειες που του χαρίζουν ένα αρκετά πιο δυναμικό παρουσιαστικό.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 3

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες εφαρμογές της σύγχρονης σχεδιαστικής γλώσσας της Subaru, Dynamic x Solid, τονίζοντας τον macho χαρακτήρα του. Οι σωστές αναλογίες μάλιστα, «κρύβουν» και τις ικανές του διαστάσεις. Νέας σχεδίασης και πιο λεπτά είναι τα LED φώτα στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, που του δίνουν ένα αγριεμένο ύφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο Crosstrek έχει μήκος 4,5 μέτρα, πλάτος 1,8 μέτρα και ύψος 1,6 μέτρα, με το μεταξόνιο που εξασφαλίζει η Subaru Global Platform να φτάνει τα 2,67 μέτρα. Η τελευταία έχει αναβαθμιστεί σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην ακαμψία που παρουσιάζεται κατά 10% αυξημένη, με ότι θετικό συνεπάγεται για τα οδικά χαρακτηριστικά και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, είναι και λίγο ελαφρύτερη χάρη στη νέα μέθοδο συγκόλλησης που φέρει.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 4

Στο εσωτερικό, οι αλλαγές του νέου ιαπωνικού SUV είναι αρκετές και έχουν να κάνουν τόσο με τα υλικά και την σχεδίαση, όσο και με το software. Το ταμπλό ακολουθεί την κλασική για Subaru σχεδίαση V που χωρίζει τον οδηγό με τον συνοδηγό και αποτελείται από πλαστικά πολύ καλής ποιότητας. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό καλύπτεται από μαλακό πλαστικό, με την συναρμογή όλων να είναι κορυφαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχεδίαση ευνοεί την εργονομία και δεν πλήττεται από το νέο σύστημα πολυμέσων που καταλαμβάνει την κεντρική κονσόλα. Η κάθετη full HD οθόνη των 11,6 ιντσών διαθέτει ζωντάνα χρώματα και μεγάλα κουμπιά αφής για πιο αποτελεσματική χρήση, ενώ ενσωματώνει αναβαθμισμένο πλοηγό και ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay και Android Auto.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 8

Ταυτόχρονα όμως, ο οδηγός μπορεί να χειριστεί ορισμένες λειτουργίες του μέσω του νέου πολυλειτουργικού τιμονιού και των φυσικών πλήκτων και χειριστηρίων που το περιστοιχίζουν. Αυτό, όχι μόνο ευνοεί την εργονομία, αλλά και την ασφάλεια.

Ο οδηγός κάθεται σε ένα νέας σχεδίασης κάθισμα που συνδυάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την άνεση με τη στήριξη του σώματος, ενώ διαθέτει και νέες βάσεις τοποθέτησης που μειώνουν τους κραδασμούς και την ταλάντωση του κεφαλιού. Τις ίδιες αλλαγές έχει υποστεί και το κάθισμα του συνοδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 11

Οι χώροι είναι καλοί για τέσσερις ενήλικους και κανένας από τους πίσω δεν θα παραπονεθεί για τον χώρο που έχει για τα γόνατα ή το κεφάλι του. Το πορτμπαγκάζ με τη σειρά του, δεν ξεχωρίζει σε χωρητικότητα, αλλά έχει ορθογώνιο σχήμα, χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, γάντζους για χειραποσκεύες και σε περίπτωση αναδίπλωσης της πλάτης του πίσω καθίσματος, δημιουργείται επίπεδος χώρος φόρτωσης (1.314 λτ.).

Ενισχυμένος είναι και ο εξοπλισμός του νέο Crosstrek, καθώς διαθέτει τη νεότερη έκδοση της τεχνολογίας EyeSight Driver Assist, η οποία έχει σημαντικά μεγαλύτερο εύρος αναγνώρισης και βλέπει δίτροχα οχήματα και πεζούς αριστερά και δεξιά του οχήματος. Η νέα τεχνολογία EyeSight Driver Assist διαθέτει 14 λειτουργίες (7 νέες, 3 βελτιωμένες και 4 προϋπάρχουσες), συνεχίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση που έχει χτίσει η Subaru στον τομέα της ασφάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υβριδικός κομμάντο

Όπως προαναφέραμε, το νέο Crosstrek βασίζεται στην αναβαθμισμένη SGP και το υβριδικό σύστημα κίνησης που φέρει το ευρωπαϊκών προδιαγραφών μοντέλο αποτελείται από έναν 2λιτρο boxer κινητήρα απόδοσης 136 ίππων και 182 Nm, ένα μικρό ηλεκτρομοτέρ βάρους 9 κιλών και απόδοσης 17 ίππων και 66 Nm, και μία μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 0,57 kWh και βάρους 25 κιλών.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 13

Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι τοποθετημένος στο βελτιωμένο αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης Lineartronic και μπορεί είτε να κινήσει ηλεκτρικά το Crosstrek σε συνθήκες χαμηλής ταχύτητας κίνησης, είτε να ενισχύσει το έργο του θερμικού κινητήρα βενζίνης.

Η διάταξη του υβριδικού συστήματος κίνησης βοηθά στην επίτευξη χαμηλού κέντρου βάρους, καθώς και στην σωστή κατανομή του, ενώ χάρη στο εξελιγμένο λογισμικό, παρέχει διαρκή και χωρίς εξάρσεις δύναμη στο σύστημα συμμετρικής τετρακίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 9

Η λειτουργία του υβριδικού συστήματος κίνησης και της μετάδοσης έχουν πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά, και χαρίζουν ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας κατά τον χειρισμό. Οδηγήσαμε το νέο Subaru Crosstrek σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα που θα μας παρουσίαζε τις μεγάλες εκτός δρόμου δυνατότητές του, την βελτιωμένη κατευθυντικότητα και την αμεσότερη και πιο ομαλή λειτουργία των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.

Το «μενού» περιελάμβανε μία αρκετά απαιτητική εκτός δρόμου διαδρομή που επιδείκνυε την λειτουργία του X-MODE με τα τρία προγράμματα (Normal, Snow/Dirt, Deep Snow/Mud), το σύστημα που αναλαμβάνει τον έλεγχο του κινητήρα, του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, του συστήματος συμμετρικής τετρακίνησης και των φρένων για βέλτιστη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες και απότομες ανηφόρες, κάνοντας την δοκιμασία να δείχνει «παιδική».

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 6
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ενεργοποιημένο Hill Descent Control μέσω του X-MODE διατηρεί σταθερή ταχύτητα στις καταβάσεις, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να ασχολείται μόνο με το τιμόνι ενώ οδηγεί σε κατηφόρα, ιδιαίτερα σε δρόμους με στροφές, και να «ταλαιπωρεί» το λιγότερο δυνατό το αυτοκίνητο και τα μηχανικά του μέρη.

Η απόσταση από το έδαφος του νέου Crosstrek είναι 22 εκ. και εξίσου δυνατές είναι και οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, με 19,1 μοίρες, 20,8 μοίρες και 31,2 μοίρες αντίστοιχα.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 5

Οι υπόλοιπες δοκιμασίες αφορούσαν την επίδειξη της δουλειάς που έχουν πραγματοποιήσει οι άνθρωποι της Subaru στα καθίσματα, την απορρόφηση κραδασμών και την λειτουργία της ανάρτησης, σε αντιπαράθεση μάλιστα με ένα ολοκαίνουργιο XV.

Οι αλλαγές που πραγματοποίησε η ιαπωνική εταιρεία έχουν πιάσει τόπο και με το παραπάνω, με το νέο Crosstrek να παρουσιάζει ένα πολύ πιο ώριμο και συγκροτημένο πρόσωπο σε όλες τις συνθήκες. Ανυπομονούμε να το οδηγούσουμε και στο δρόμο για να δούμε τις επιδόσεις που χαρίζει το υβριδικό σύστημα κίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 15

Το άλλο σκέλος της παρουσίασης περιελάμβανε δύο δοκιμασίες ενεργητικής ασφάλειας με το σύστημα αυτόματης πέδησης, μία με κινούμενο εμπόδιο (μία μικρή κούκλα/παιδάκι) και μία με σταματημένο. Και στις δύο περιπτώσης, το σύστημα όχι μόνο εκτέλεσε με επιτυχία τα καθήκοντά του, αλλά τα έκανε και με πολύ πιο ομαλό και ήρεμο τρόπο με σκοπό να μην τρομάζει τους επιβαίνοντες.

Στο ταμείο

Η νέα γενιά του μικρομεσαίου SUV της Subaru, του Crosstrek, παρουσιάζει ένα πιο εκλεπτυσμένο και αποτελεσματικό πρόσωπο, όντας μια καλοκουρδισμένη «μηχανή» ακριβείας.

Διατηρεί τις αξίες της Subaru ψηλά (τετρακίνηση, αξιοπιστία και μεγάλη απόσταση από το έδαφος) και τις εμπλουτίζει με υβριδική τεχνολογία που σιγοντάρει εκεί που πρέπει, και τεχνολογίες αιχμής στην ενεργητική ασφάλεια και συνδεσιμότητα.

Subaru Crosstrek 2.0 e-Boxer 2024 17
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αυξημένη ακαμψία, τα νέα καθίσματα και την ενισχυμένη ηχομόνωση σε καίρια σημεία, αναβαθμίζουν την εμπειρία ταξιδιού και παραπέμπουν σε ακριβότερες κατασκευές. Μία πραγματικά ορθολογική πρόταση που θα βρίσκεται κοντά μας τους πρώτους μήνες του 2024.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.995 κ.εκ. βενζίνη, 136 ίπποι/5.600 σ.α.λ., 182 Nm/4.000 σ.α.λ.
Ηλεκτρικός κινητήρας:16,8 ίπποι, 66 Nm
Μετάδοση: αυτόματο CVT, στους τέσσερις τροχούς
Επιδόσεις: 10,8 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 198 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 7,7 λτ./100 χλμ., 174 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.495/1.800/1.600 χλστ., 2.670 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.595 κιλά
Χώρος αποσκευών: 345 λίτρα|
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Δεν έχει ανακοινωθεί/148 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ