Δοκιμάζουμε το νέο Ford Kuga Hybrid AWD

Ford Kuga 2024

Η σχεδιαστική αναμόρφωση του Ford Kuga και ένα άκρως αποδοτικό υβριδικό σύνολο 183 ίππων, τοποθετούν στην πραγματική τους διάσταση τις δυνατότητες ίσως της πιο ολοκληρωμένης πρότασης που έχει να επιδείξει τη δεδομένη χρονική στιγμή η κατηγορία των mainstream SUVs.

Τα όσα έχει πετύχει το Ford Kuga, από την πρώτη του εμφάνιση στους δρόμους της γηραιάς ηπείρου μέχρι και σήμερα, αποδεικνύουν αν μη τι άλλο ότι το μικρομεσαίων διαστάσεων SUV όχι μόνο κατάφερε να εξαργυρώσει τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία των οχημάτων ελευθέρου χρόνου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης αλλά και να σταθεί αντάξιο των υψηλών προσδοκιών που δημιούργησε η παρουσία του μπλε οβάλ σήματος στο ρύγχος του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέπετε το Kuga δεν θέλησε να κρυφτεί πίσω από τον διττό προσανατολισμό του και την αδιαμφισβήτητη ικανότητά του να κινείται με την ίδια ευκολία εντός και εκτός δρόμου, κλείνοντας με νόημα το μάτι σε εκείνους που διεκδικούσαν το απόλυτο. Και τα παραπανίσια εκατοστά απόστασης από το έδαφος και την αδιασάλευτη ισορροπία ενός αριστοτεχνικά ζυγισμένου πλαισίου.

Εξού και το Ford Kuga απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές και τον άτυπο τίτλο του GTI των SUVs, έχοντας την τύχη να απολαμβάνει από την πρώτη κιόλας γενιά του τις υπηρεσίες ενός πεντακύλινδρου και μάλιστα υπερτροφοδοτούμενου συνόλου χωρητικότητας 2,5 λίτρων.

Ford Kuga 2024

Σήμερα, σχεδόν 16 χρόνια μετά, το μόνο που έχει παραμείνει το ίδιο είναι η χωρητικότητα του κινητήρα και η άσβεστη ζέση των ανθρώπων της Ford να εξελίσσουν και να προσφέρουν μοντέλα ικανά να «μιλήσουν» στην καρδιά και το μυαλό του πραγματικού οδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Extreme makeover

Αυτό άλλωστε επιχειρεί να κάνει και το πρόσφατα ανανεωμένο Kuga, ανατρέχοντας σε αξίες που εκλείπουν στις ημέρες μας. Τι κι αν το μικρομεσαίων διαστάσεων SUV της Ford ακολούθησε στο παρελθόν μια μάλλον μετριοπαθή σχεδιαστική λογική, οι άνθρωποι της Ford έσπευσαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να αναδείξουν ένα πολύ διαφορετικό προφίλ, ευθυγραμμίζοντας το «φαίνεσθαι» με το «είναι».

Όχι τυχαία, λοιπόν, στο επίκεντρο των σχεδιαστικών αλλαγών βρέθηκε το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου, το οποίο στο είχε δεχτεί και τα βέλη της κριτικής, καθώς ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει, πόσο μάλλον να τονώσει, τον δυναμικό χαρακτήρα του Kuga.

Ford Kuga 2024

Στοιχεία όπως η προτεταμένη κεντρική εισαγωγή αέρα κυψελοειδούς σχεδίασης, τα νέα φωτιστικά σώματα και η φωτεινή μπάρα LED, ως φυσική προέκταση των προβολέων, σού επιτρέπουν να αναβαθμίσεις το τυπικό σχεδιαστικό φρεσκάρισμα που δέχθηκε η τρίτη κατά σειρά γενιά του Ford Kuga στο μέσον του βίου του σε μια εντυπωσιακή σχεδιαστική αναμόρφωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σχεδόν, βέβαιο, ότι το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του αμαξώματος (Bursting Green) έρχεται να τονώσει τη γενικότερη αίσθηση σχεδιαστικής… ευφορίας, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία της εξοπλιστικής γραμμής Active αναλαμβάνουν να αναδείξουν έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα ενός SUV,  το οποίο τυγχάνει στην έκδοση της δοκιμής να μην διαθέτει μόνον την αυξημένη απόσταση από το έδαφος αλλά και την υπό εξαφάνιση μετάδοση της κίνησης στους τέσσερις τροχούς.

Ford Kuga 2024

Μια εντυπωσιακή, σε μέγεθος και ευκρίνεια, οθόνη αφής 13,2 ιντσών αναλαμβάνει να σε μυήσει στον εσωτερικό-ψηφιακό κόσμο του ανανεωμένου Ford Kuga. Δεν είναι το μοναδικό ψηφιακό πάνελ του πιλοτηρίου, καθώς στα αριστερά της στέκεται και ο πίνακας οργάνων, η ψηφιοποίηση του οποίο συμπορεύεται με τις εκτεταμένες δυνατότητες παραμετροποίησης των πάντα καίριων και ευανάγνωστων ενδείξεών του.  

Ναι, οι φυσικοί διακόπτες λάμπουν δια της απουσίας τους από το εσωτερικό του ανανεωμένου Kuga, ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει ουσιαστικό πονοκέφαλο για τον μέσο οδηγό, ο οποίος θα βρει ό,τι κι αναζητήσει μέσα από το πλήρως διασυνδεδεμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC4.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Kuga 2024

Με τη σειρά του, το σεμιναριακού επιπέδου φινίρισμα δημιουργεί την απόλυτη βεβαιότητα ότι το Kuga διαθέτει –μεταξύ άλλων- και την ποιότητα ώστε διεκδικήσει τον ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή στην κατηγορία του, την ώρα που τα 4,6 μέτρα μετάλλου μεταφράζονται ακόμα και στην υβριδική-τετρακίνητη έκδοση της δοκιμής σε γενναιόδωρους χώρους για τους επιβάτες και σε 553 λίτρα για τις αποσκευές.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πίσω καθίσματα σύρονται κατά τον διαμήκη άξονα, δίνοντας την ευκαιρία να αλλάξεις τις χωροταξικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ανανεωμένου Kuga.

Ford Kuga 2024
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υβριδικός δρόμος

Η επιλογή της Ford να επενδύσει σε ένα υβριδικό σύνολο δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, όχι γιατί χαρίζει στο Kuga τη δυνατότητα να ανάβει στο πράσινο «κύμα» της αυτοκίνησης, αλλά γιατί αποτελεί μια αξιόπιστη και άκρως αποδοτική λύση.

Μπορεί, λοιπόν, ο κυβισμός του ατμοσφαιρικού κινητήρα των 2,5 λίτρων να τρομάζει, ωστόσο, τα υπόλοιπα αριθμητικά δεδομένα και ειδικότερα εκείνα που σχετίζονται με την κατανάλωση καυσίμου ή τους εκλυόμενους ρύπους μόνο τρομακτικά δεν είναι.

Ford Kuga 2024
Ford Kuga 2024

Η συνδυαστική λειτουργία του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα των 2.488 κ.εκ. με εκείνη του ηλεκτροκινητήρα εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση των 183 ίππων, ισχύς αρκετή ώστε η τυπική διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα να ολοκληρωθεί σε 8,3 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα να οριστεί στα 196 χλμ./ώρα.

Το υβριδικό σύνολο της Ford συνοδεύεται από ένα αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης, ενώ ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό είναι εκείνο που αναλαμβάνει να μεταφέρει μέρος της παραγόμενης ροπής στους πίσω τροχούς, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Kuga 2024

Ο οδηγός δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία του υβριδικού συνόλου ή του συστήματος τετρακίνησης, παρά μόνο να επιλέξει εκείνο το πρόγραμμα λειτουργίας που ταιριάζει στις απαιτήσεις του ή τις συνθήκες κίνησης.

Δύο από αυτά τα προγράμματα (Slippery και Trail) έχουν δημιουργηθεί για απαιτητικότερα τερέν, χωρίς ωστόσο η Ford να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς  τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουν τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ford Kuga 2024
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο οπλοστάσιο του τετρακίνητου Ford Kuga Hybrid θα πρέπει να προστεθεί και η ανεξάρτητη διάταξη της πίσω ανάρτησης, καθώς οι δικίνητες διαμορφώσεις διαθέτουν ημιάκαμπτο άξονα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη λειτουργία και την προσαρμοστικότητα του πλαισίου.

Το τελευταίο, πάντως, καταθέτει για πολλοστή φορά τα διαπιστευτήριά του, βρίσκοντας μια σπάνια για τα δεδομένα της κατηγορίας ισορροπία ανάμεσα στην άνεση και τη δυναμική. Σίγουρα το 60άρι προφίλ των ελαστικών βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των κακοτεχνιών του οδοστρώματος, διατηρώντας σε σταθερά υψηλά επίπεδα την ποιότητα κύλισης.

Ford Kuga 2024

Ανά πάσα στιγμή, βέβαια, μπορείς να καταφύγεις στο άμεσο και ακριβές σύστημα διεύθυνσης ώστε να εκμηδενίσεις την απόσταση που σε χωρίζει από την άσφαλτο και να εκτιμήσεις τον τρόπο με τον οποίο το πλαίσιο λειτουργεί ακόμα και υπό ασφυκτική πίεση, κερδίζοντας χρόνο και προσφέροντας τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να καταφέρεις να διακρίνεις ποια είναι η εκείνη η απόφαση που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τυπικό Ford θα δηλώσει κανείς, έχοντας ζήσει στο αριστερό κάθισμα ενός Focus, ενός Puma ή ακόμα κι ενός Fiesta, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τον οδηγοκεντρικό προσανατολισμό ενός υπεράνω κάθε υποψίας SUV συμπληρώνει η κορυφαία αποδοτικότητα του υβριδικού συνόλου.

Σε αστικές και υπεραστικές διαδρομές, το Ford Kuga Hybrid έχει τον τρόπο να καλύπτει σχεδόν το 80% της απόστασης με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας την παρουσία του θερμικού κινητήρα… διακοσμητική.

Ford Kuga 2024

Προφανώς η 1,1 kWh της μπαταρίας ιόντων λιθίου δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλήσει για ηλεκτρική αυτονομίας, το αποτέλεσμα ωστόσο στο τέλος της ημέρας είναι άκρως εντυπωσιακό από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.

Με λίγη παραπάνω προσοχή, η τιμή της κατανάλωσης υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα επίπεδα που ανακοινώνει ο κατασκευαστής, μένοντας καρφωμένη στην περιοχή των 5,5 λίτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτή είναι μια μετριοπαθής εκτίμηση, την οποία είναι πιθανόν να διαψεύσεις αν αποφύγεις τις υπερβολές με το δεξί πεντάλ και τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσει η τακτική της full επίθεσης σε υβριδικό σύνολο το οποίο κρίνεται -και- από την ταχύτητα απόκρισης ενός CVT κιβωτίου.

Ford Kuga 2024

Η δύναμη είναι αρκετή από χαμηλά και η λειτουργία του υβριδικού συνόλου υποδειγματική, ακόμα και εκείνες τις στιγμές που η λειτουργία του τετακύλινδρου συνόλου των 2,5 λίτρων κρίνεται απαραίτητη, χαλώντας το πάρτι του εξηλεκτρισμού.

Στο ταμείο

Το ανανεωμένο Ford Kuga στην τετρακίνητη και υβριδική έκδοση των 183 ίππων τα έχει όλα. Εμφάνιση, ποιότητα, τον απαιτούμενο εξοπλισμό αλλά και μια απενοχοποιημένη δυναμική με ουσιαστικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την τσέπη μας.

Μπορεί, λοιπόν, τα 47.608 ευρώ να είναι πολλά για τον μέσο αγοραστή ενός μικρομεσαίου SUV, το πακέτο ωστόσο είναι υπερπλήρες, συνδυάζοντας μαεστρικά σπάνια για τη συγκεκριμένη κατηγορία χαρακτηριστικά.   

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας βενζίνης: 2.488 κ.εκ., 183 PS
Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης
Επιδόσεις: 8,3 sec. 0-100 km/h, 196 km/h τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 5,7-6,4 l/100 χλμ., 130-146 g/km
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.645/1.882/1.683 χλστ., 2.711 χλστ. Μεταξόνιο
Βάρος: 1.765 κιλά
Χώρος αποσκευών: 412 - 553 λτ.
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: 47.608 ευρώ- 83,2 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ