Η μεγάλη «φούσκα» των μεταχειρισμένων – Αυτοκίνητο που κόστιζε 16.000 ευρώ ως καινούργιο, πωλείται σήμερα 20.000 ευρώ ως μεταχειρισμένο

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Τραγελαφικές είναι οι καταστάσεις που ζει αυτή τη στιγμή η αγορά μεταχειρισμένων της χώρα μας, επιτρέποντας τον πλουτισμό πολλών επιτήδειων και μη, που πουλάνε αυτοκίνητα χιλιάδες ευρώ ακριβότερα από ό,τι όταν ήταν καινούργια.

Πράγματι, εάν αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου θελήσει να πουλήσει το όχημά του στην αγορά του μεταχειρισμένου, ιδίως εάν αυτό είναι σε καλή κατάσταση και σχετικά νέο, μπορεί όχι μόνο να το πουλήσει στην ίδια τιμή που το είχε αγοράσει ως καινούργιο, αλλά και να βγάλει κέρδος άλλα 3.000 και 4.000 ευρώ!

Το μεγάλο «πάρτι» γίνεται στα νεότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αυτά των τελευταίων 2 και 3 ετών, τα οποία πωλούνται σήμερα στην αγορά σε τιμές που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους αξία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί, είναι πολύ διαφορετικό να παίρνει αύξηση ένα καινούργιο αυτοκίνητο που συνήθως αυτή θα συμβεί όταν έρθει στην αγορά το model year, το facelift κ.λπ., δηλαδή θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις, και άλλο ένα μεταχειρισμένο, που ήδη έχει «γράψει» χιλιόμετρα, έχει κάποια φθορά και γενικά, φέρει σε κάθε περίπτωση ένα ρίσκο για τον αγοραστή του.

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Ένα ψάξιμο του τι συμβαίνει σήμερα με τις τιμές των μεταχειρισμένων, είναι ικανό για να σταματήσει κάθε πρόθεση κάποιου υποψήφιου αγοραστή να αποκτήσει ένα καλοσυντηρημένο, ασφαλές και σύγχρονο αυτοκίνητο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η τιμή που θα δει είναι ίδια με το «μην αγγίζετε». Εκτός βέβαια εάν αυτός αποφασίσει να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη και να αποκτήσει τελικά το αυτοκίνητο, κάτι που σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να μην το κάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς, κάνοντας μια έρευνα στην αγορά ανακαλύψαμε περιπτώσεις μεταχειρισμένων 3ετίας σαν τις παρακάτω:

Οικογενειακό SUV αξιόπιστης και Value for Money εταιρείας με μοτέρ βενζίνης, καινούργιο το 2019 κόστιζε 15.980 ευρώ και τώρα πωλείται 18.500 με 20.000 ευρώ.

Μικρό αυτοκίνητο με ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,2 λίτρων, καινούργιο το 2019 κόστιζε 11.500 ευρώ και τώρα πωλείται από 12.500 έως και 14.000 ευρώ.

Αυτοκίνητο πόλης με 1.000άρι μοτέρ, καινούργιο κόστιζε 9.500 ευρώ και τώρα ως μεταχειρισμένο πωλείται από 10.900 ευρώ έως 12.600 ευρώ.

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Με λίγα λόγια μιλάμε για περιπτώσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που όχι μόνο δεν κοστίζουν φθηνότερα από ό,τι σαν καινούργια, αλλά είναι και ακριβότερα, παρά τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Και φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις μοντέλων 3ετίας που κοστίζουν σήμερα ακριβότερα από ό,τι όσο είχαν σαν καινούργια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κοινό να στρέφεται σε φθηνότερες προτάσεις παλαιότερων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που έχουν κατακλύσει την αγορά, όμως συνήθως έχουν πολλά χιλιόμετρα, είναι αμφιβόλου προέλευσης και φυσικά, κανείς δεν είναι σίγουρος για την κατάστασή τους.

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Όσον αφορά τώρα στους λόγους για τους οποίους έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αυτοί έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αγορά των καινούργιων και τις αυξήσεις των τιμών των τελευταίων, που έχουν οδηγήσει πολλούς στο να αναβάλουν την αγορά του καινούργιου αυτοκινήτου και την πώληση του παλαιού τους δημιουργώντας έτσι έλλειψη προσφοράς, ενώ έχει στρέψει και όλους τους αγοραστές που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να περιμένουν πολλούς μήνες για το νέο τους αυτοκίνητο, προς το μεταχειρισμένο αυξάνοντας τη ζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό το έχουν αντιληφθεί φυσικά οι πωλητές μεταχειρισμένων, αυξάνοντας χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο την τιμή τους (η κλασική δικαιολογία είναι «έχεις δει πόσο κοστίζει το καινούργιο;», ενώ φυσικά στο παιχνίδι μπαίνει και η περίφημη καραμέλα της αύξησης στην ενέργεια, του πολέμου κ.λπ.), οδηγώντας έτσι τη γενικότερη αγορά σε κινδύνους που έχουν να κάνουν ακόμη και με την αποστροφή μέρους του κοινού προς το αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι ότι στην πραγματικότητα η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στη χώρα μας -ιδίως νεότερου- καθίσταται αυτή τη στιγμή ασύμφορη και όλοι περιμένουν να δουν  πότε θα σκάσει αυτή η «φούσκα» των τιμών και τι επιπτώσεις θα έχει τελικά στη γενικότερη αγορά του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ