Ο Max Verstappen απειλεί: «Δεν θα μείνω στη Formula 1 για πολύ ακόμα»

Max Verstappen GP Australia 2023

Οι ιδιοκτήτες της Formula 1 σκέφτονται να αλλάξουν κι άλλο τη δομή των GP, αλλά ο Max Verstappen λέει ότι οι αγώνες Sprint «δεν είναι στο DNA» του σπορ και ότι αν συνεχιστούν θα χάσει το ενδιαφέρον του.

Η αμερικανική Liberty Media, που έχει αγοράσει τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1 από το 2017, εισήγαγε το 2021 τρεις αγώνες Sprint στο πρόγραμμα του σπορ, και φέτος τους διπλασίασε σε έξι.

Τα Sprint είναι μικρής διάρκειας αγώνες το απόγευμα του Σαββάτου που καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του GP της Κυριακής, και παράλληλα προσφέρουν από 8 ως 1 βαθμούς αντίστοιχα στους οκτώ πρώτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, η νέα σκέψη είναι να μετασχηματιστούν τα Sprint σε μεμονωμένους αγώνες, που δεν θα σχετίζονται με το κυρίως GP της Κυριακής. Επίσης, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της F1 Stefano Domenicali άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η σειρά εκκίνησης των αγώνων αυτών να αντιστρέφεται σε σχέση με εκείνη που θα προκύπτει από τις δοκιμές κατάταξης του GP της Κυριακής.

Στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο του GP Αυστραλίας, η F1 συζήτησε με τις ομάδες του σπορ τις ιδέες της για τη νέα δομή των αγωνιστικών τριημέρων. Η πρόταση που φέρεται να συζητήθηκε ήταν να διεξάγονται την Παρασκευή οι δοκιμές κατάταξης του κυρίως GP της Κυριακής, και το Σάββατο να περιλαμβάνει τον μεμονωμένο αγώνα Sprint με δικές του δοκιμές κατάταξης το πρωί της ίδιας ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Max Verstappen, όλα αυτά οδηγούν το σπορ σε μια λανθασμένη κατεύθυνση, και αλλοιώνουν το DNA του: «Ακόμα κι αν αλλάξεις τη δομή τους, δεν νομίζω ότι αυτού του είδους οι αγώνες Sprint είναι στη DNA της Formula 1», είπε ο Ολλανδός. «Ελπίζω να μην υπάρξουν πολλές αλλαγές, διαφορετικά δεν θα μείνω εδώ για πολύ ακόμα.

»Δεν είμαι υποστηρικτής όλων αυτών. Με τόσα πολλά να κάνουμε, το τριήμερο γίνεται πολύ τεταμένο και ήδη κάνουμε υπερβολικούς αγώνες. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να πορευθούμε. Καταλαβαίνω γιατί θέλουν να κάνουν συναρπαστική κάθε ημέρα που περνάμε στην πίστα, αλλά πρέπει να περιορίσουν κάθε συνάντηση στις δύο ημέρες και να αγωνιζόμαστε μόνο το Σάββατο και την Κυριακή, κάνοντας αυτές τις δύο ημέρες συναρπαστικές», πρόσθεσε ο πρωταθλητής.

Ο 25χρονος στάθηκε και το γεγονός ότι, με 23 GP, το φετινό είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ιστορίας της Formula 1: «Οδεύουμε σε χρονιές που μπορεί να έχουμε 24 ή 25 αγώνες, κι αν αρχίζεις να βάζεις όλο και περισσότερους δεν έχει αξία, για μένα. Δεν θα είναι αυτό κάτι που θα απολαμβάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Η F1 έχει να κάνει με το να παίρνεις το μέγιστο από τις δοκιμές κατάταξης του Σαββάτου, και να έχεις μια καταπληκτική Κυριακή σε έναν αγώνα μεγάλης διάρκειας. Αυτό είναι το DNA του σπορ, και δεν καταλαβαίνω για ποιόν λόγο πρέπει να το αλλάξουμε», κατέληξε.

Πάντως, οι αγώνες Sprint κρύβουν κι έναν κίνδυνο για τις ομάδες και τους οδηγούς - τον κίνδυνο της ζημιάς στο μονοθέσιο ενόψει του κυρίως GP της Κυριακής, που τους κάνουν επιφυλακτικούς να πιέσουν.

Μάλιστα, ο διευθυντής της Red Bull Racing, Christian Horner, πρόσφατα χαρακτήρισε «γελοία» την απόφαση της F1 να βάλει τον πρώτο αγώνα Sprint του 2023 στο πλαίσιο του GP του Αζερμπαϊτζάν, στους δρόμους της πόλης του Μπακού το Σάββατο 29 Απριλίου - δεδομένου ότι στα σιρκουί πόλης ο κίνδυνος ζημιάς στα μονοθέσια είναι πολύ μεγαλύτερος, μιας και δεν υπάρχουν οι έξοδοι διαφυγής στις στροφές που έχει μια κλασσική πίστα της F1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ