Έχασε τη μάχη ο πεθερός του Verstappen -Πρόστιμο 900.000 ευρώ με σφραγίδα Hamilton

Nelson Piquet

Ο Nelson Piquet είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση του βραζιλιάνικου δικαστηρίου για την καταδίκη του σχετικά με τα ρατσιστικά του σχόλια εναντίον του Lewis Hamilton το 2021. Αλλά την έχασε.

Τέσσερεις βραζιλιάνικοι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς και βουλευτές της χώρας, είχαν στείλει τον πρώην πρωταθλητή στης Formula 1 στη δικαιοσύνη για τις άκρως προσβλητικές φράσεις που χρησιμοποίησε για τον Lewis Hamilton μιλώντας στη βραζιλιάνικη τηλεόραση, και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη που έγινε ευρέως γνωστή ήταν μια live συζήτηση που είχε στο στούνιο της βραζιλιάνικης τηλεόρασης τον καιρό της διεκδίκησης του πρωταθλήματος του 2021 μεταξύ του Max Verstappen και του Lewis Hamilton.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Piquet χρησιμοποίησε την «λέξη-από-ν» για να περιγράψει τον Βρετανό, αλλά μόλις το θέμα πήρε δημοσιότητα απολογήθηκε δημοσίως, λέγοντας πως αυτή η λέξη σημαίνει απλά «αυτός ο τύπος» στην καθομιλουμένη, στη Βραζιλία. Θυμίζουμε ότι η Kelly Piquet, κόρη του πρώην τρις πρωταθλητή της F1, διατηρεί δεσμό με τον M. Verstappen.

O Max Verstappen με την Kelly Piquet, κόρη του τρις πρωταθλητή της F1 Nelson.
O Max Verstappen με την Kelly Piquet, κόρη του τρις πρωταθλητή της F1 Nelson.

Στη δημόσια απολογία του, τότε, είχε πει: «Ό,τι είπα ήταν αποτέλεσμα λανθασμένης σκέψης, και δεν θέλω να το υπερασπιστώ. Όμως, μπορώ να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε είναι ευρέως και ιστορικά διαδεδομένους στη βραζιλιάνικη διάλεκτο της πορτογαλικής γλώσσα ως συνώνυμο του 'τύπος' ή 'άτομο' και δεν είχε ποτέ προσβλητικό σκοπό».

Και συνέχισε: «Δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τη λέξη που με κατηγορούν, σε κάποιες μεταφράσεις. Κατηγορηματικά καταδικάζω κάθε υπόνοια ότι η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε από μένα με σκοπό να μειώσω έναν οδηγό λόγω του χρώματος του δέρματός του.

»Απολογούμαι με όλη μου την καρδιά σε όποιον επηρεάστηκε, συμπεριλαμβανομένου του Λιούις, που είναι ένας εκπληκτικός οδηγός, αλλά η μετάφραση σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σωστή. Οι διακρίσεις δεν έχουν κανένα χώρο στη F1 ή στην κοινωνία και είμαι χαρούμενος που ξεκαθαρίζω τις σκέψεις μου πάνω σε αυτό το θέμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο αναβρασμός για τα σχόλιά του, βγήκε στην επιφάνεια και μια παλιότερη τηλεοπτική συνέντευξη του Βραζιλιάνου. Σε εκείνη, του 2016, ο Piquet είχε επίσης χρησιμοποιήσει υποτιμητικές εκφράσεις μιλώντας για τον Lewis, όταν ο Βρετανός διεκδικούσε το πρωτάθλημα με αντίπαλο τον Nico Rosberg.

Όταν το θέμα έφτασε στη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη, με την κατηγορία της δημόσιας εκδήλωσης ομοφοβικών σχολίων και συκοφαντικής δυσφήμισης, το δικαστήριο έκρινε τον Nelson Piquet ένοχο και τον διέταξε να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων βραζιλιάνικων ρεάλ, ήτοι 890.000 ευρώ.

Ο Βραζιλιάνος άσκησε έφεση στην απόφαση, αλλά τώρα το τηλεοπτικό δίκτυο Globo αναφέρει ότι η έφεση αυτή απορρίφθηκε, και ο Piquet θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά την αποζημίωση. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι πέραν της ποινής του δικαστηρίου, η F1 ακύρωσε επ' αόριστον το πάσο του Βραζιλιάνου μόλις μαθεύτηκαν οι απόψεις του, κι έτσι ο τρις πρωταθλητής δεν έχει έκτοτε πρόσβαση στα GP.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ