Οι Ολλανδοί «καρφώνουν» τον Verstappen -Πρωταθλητής και στη φοροδιαφυγή το αστέρι της Formula 1

Max Verstappen

Συμπατριώτες του Max Verstappen -όπως ο ιστορικός Rutger Bregman- κατηγορούν τον πρωταθλητή της Formula 1 ότι μετακομίζοντας στο Μονακό στερεί υπέρογκους φόρους από τα ταμεία της χώρας τους.

Η τεράστια επιτυχία του 25χρονου Verstappen, του πρώτου Ολλανδού που έγινε πρωταθλητής της F1, δεν έχει μόνο την ρόδινη πλευρά της, όπως αυτή εκφράζεται από την «πορτοκαλί στρατιά» που γεμίζει τις εξέδρες των ευρωπαϊκών GP.

Πολλοί συμπατριώτες του, τον κατηγορούν ότι παράτησε τη χώρα του και της στέρησε τους φόρους του, για να μετακομίσει στο Μονακό - όπου ζουν οι περισσότεροι οδηγοί της F1, ώστε να απολαμβάνουν τα προνόμια περιορισμένης φορολόγησης των τεράστιων περιουσιών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα, ο Ολλανδός ιστορικός Rutger Bregman συνέταξε ένα μακροσκελές κείμενο στο LinkedIn παραθέτοντας τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο ο Verstappen στερεί από τη χώρα του μια σημαντική οικονομική βοήθεια «δραπετεύοντας» στο Μονακό. Εκεί, ο δις πρωταθλητής της F1 νοικιάζει ένα ρετιρέ που κοστίζει 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Bregman υποστηρίζει ότι η Ολλανδία χάνει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τη στέρηση της δυνατότητας φορολόγησης του Verstappen. Αυτό το νούμερο μοιάζει υπερβολικό, καθώς τόση υπολογίζεται πως είναι όλη η περιουσία του Max - ο οποίος αμοίβεται με περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη Red Bull Racing, συν όσα έσοδα έχει από μεμονομένους χορηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λόγια του Bregman ήταν αρκετά σκληρά για τον πρωταθλητή: «Ορισμένοι άνθρωποι, δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη. Η συνεισφορά του [Verstappen] είναι 0 ευρώ στην παιδεία και την υγεία, στην αστυνομία και στην πυροσβεστική. Τίποτα απολύτως».

Ο Ολλανδός ιστορικός συμπλήρωσε: «Ο ίδιος ο Verstappen καρπώθηκε τη δημόσια παιδεία στο σχολείο De Boomgaard του Maaseik και στο Λύκειο Trevianum στο Sittard. Αλλά ποιά είναι η δική του συνεισφορά στα σχολεία της Ολλανδίας και του Βελγίου; Τίποτα, nothing, nada».

Το κείμενο του Bregman συνεχίσει ακόμα πιο καυστικό, αμφισβητώντας το πατρωτικό αίσθημα του οδηγού της F1 ακόμα κι όταν ανεβαίνει στο βάθρο με την ολλανδική σημαία, και παρότι ο πρωταθλητής τιμήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας πέρσι.

«Πώς μπορεί κάποιος σαν αυτόν να πανηγυρίζει με την ολλανδική σημαία στα χέρια του;», αναρωτήθηκε ο Bregman. «Πέρσι αυτός ο αποκαλούμενος ήρωας τιμήθηκε με το σταυρό του Orange-Nassau - αλλά όλη η τελετή χρηματοδοτήθηκε από εκείνους που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Σε ό,τι με αφορά, πρέπει να σταματήσουμε να ζητοκραυγάζουμε για τέτιους ανθρώπους. Άνθρωποι σαν τον Verstappen δεν δουλεύουν για την πατρίδα τους. Δουλεύουν μόνο για τους εαυτούς τους», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ