Γιατί η FIA απαγορεύει στους οδηγούς της F1 να φορούν κοσμήματα στο κόκπιτ

Lewis Hamilton

Στο πλαίσιο του GP Αυστραλίας, η FIA υπενθύμισε στους οδηγούς της Formula 1 ότι απαγορεύεται να φορούν κάθε είδους κόσμημα όταν οδηγούν τα μονοθέσιά τους. Για ποιο λόγο ισχύει η απαγόρευση αυτή;

Σύμφωνα με τον κανονισμό, που υπενθύμισε στους οδηγούς στη Μελβούρνη ο αγωνιστικός διευθυντής της FIA Niels Wittich, «τα κοσμήματα που φοριούνται μέσω bpdy piercing ή με τη μορφή των μεταλλικών καδενών στο λαιμό απαγορεύονται κατά τις αγωνιστικές δραστηριότητες και συνεπώς μπορεί [οι οδηγοί] να ελέγχονται πριν την εκκίνηση».

Ο λόγος που ισχύει από το 2005 -σε κάθε μορφή αγώνων της FIA- η απαγόρευση αυτή έχει να κάνει με την ασφάλεια, κυρίως μετά το φρικτό ατύχημα του Romain Grosjean στο GP του Μπαχρέιν το 2020 - που θα του είχε στοιχίσει τη ζωή αν δεν είχε απεγκλωβιστεί ο ίδιος σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια ατυχήματος μια καδένα ή ένα σκουλαρίκι μπορεί εν δυνάμει να τραυματίσει σοβαρά τον οδηγό, μπορεί να σκαλώσει κάπου και να δυσχαιράνει το έργο του απεγκλωβισμού του από το κατεστραμμένο του μονοθέσιο, ενώ ακόμα κι αν δεν γίνει ατύχημα μπορεί ο ακατάλληλος εξοπλισμός να τον ενοχλεί τόσο έντονα που να διαταράσσει την αυτοσυγκέντρωσή του στο έργο της οδήγησης.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο επεβλήθη ποινή 10.000 ευρώ στον Λούκα ντι Γκράσι της Audi με την αιτιολογία ότι φορούσε πυρίμαχο εσώρουχο που ήταν πολύ στενό στο E-Prix της Formula E στην Punta del Este. Στον ίδιο θεσμό, και επίσης σχετικά με τα εσώρουχά τους, έχουν τιμωρηθεί κι άλλοι οδηγοί τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος που η FIA υπενθύμισε τώρα, στο GP Αυστραλίας, την ύπαρξη του συγκεκριμένου κανονισμού δεν έχει να κάνει με το παράπτωμα ενός συγκεκριμένου οδηγού. Αντίθετα, προκύπτει από την εμφάνιση αρκετών, στα τελευταία GP, με δαχτυλίδια και μπρασελέ την ώρα που βρίσκονται στο κόκπιτ του μονοθεσίου τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά συνέπεια, οι κριτές πιθανότατα θα εντείνουν για λίγο καιρό τους ελέγχους στους οδηγούς για κάθε είδους κοσμήματα - και αν εντοπίσουν παραβάτες, η ποινή που θα τους επιβληθεί θα έχει τη μορφή χρηματικού προστίμου, και όχι αγωνιστικής τιμωρίας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ