Formula 1: Γιατί η Mercedes θα μείνει χωρίς τίτλο το 2022

Mercedes AMG Petronas

Οι θεμελιώδεις αλλαγές που επιβάλλουν στα μονοθέσια οι κανονισμοί του 2022 θα ανακατέψουν για τα καλά την τράπουλα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, με τον τίτλο του φαβορί να αλλάζει στρατόπεδο.

Μολονότι ο τίτλος του πρωταθλητή, τόσο σε επίπεδο οδηγών όσο και σε επίπεδο κατασκευαστών δεν έχει ακόμα κριθεί, θεωρείστε δεδομένο ότι οι περισσότερες από τις ομάδες έχουν ήδη αρχίσει την εξέλιξη των μονοθεσίων της αμέσως επόμενης σεζόν.

Κι αυτό όχι μόνον γιατί είθισται η δημιουργία ενός μονοθεσίου να ξεκινά μήνες πριν αυτό πατήσει για πρώτη φορά τους τροχούς στην άσφαλτο, αλλά διότι η επόμενη αγωνιστική σεζόν δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες, μιας και οι νέοι κανονισμοί επιβάλλουν ουσιαστικές αλλαγές στις τεχνικές προδιαγραφές των αγωνιστικών μονοθεσίων, ξεκινώντας από τις νέες διαστάσεις των ελαστικών και φτάνοντας έως τον αεροδυναμικό σχεδιασμό. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που μιλούν για σημαντική μείωση της ταχύτητας των μονοθεσίων, προβλέποντας ότι θα χάνουν ακόμα και δύο δευτερόλεπτα ανά γύρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, ο αεροδυναμικός σχεδιασμός θα δίνει τη δυνατότητα στους πιλότους να πραγματοποιούν πιο «κλειστές» μάχες, γεγονός που με τη σειρά του θα βελτιώσει το θέαμα εντός αγωνιστικών χώρων.

Είναι σχεδόν βέβαιο, λοιπόν, ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 και μια μικρή ή μεγάλη περίοδος προσαρμογής τόσο για τους ίδιους τους πιλότους όσο και για τις ομάδες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Ferrari έχει εστιάσει εδώ και αρκετό καιρό στην εξέλιξη του νέου μονοθεσίου, με τον C. Sainz να έχει ήδη γράψει αρκετά χιλιόμετρα στο προσομοιωτή της ιταλικής ομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παράδειγμα των Ιταλών έχει ακολουθήσει και η McLaren, αναζητώντας και εκείνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος, διεκδικώντας και πάλι έναν τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 μετά το μακρινό 1998.

To ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στο στρατόπεδο της Mercedes, καθώς η φετινή μάχη που δίνει ο Hamilton με τον Verstappen, είναι προφανές ότι έχει πάει πίσω την εξέλιξη του νέου μονοθεσίου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Βρετανός, δηλώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει δοκιμές στον προσομοιωτή, παραμένοντας προσηλωμένος στη διαρκή βελτίωση του φετινού μονοθεσίου.

«Δεν έχω οδηγήσει το μονοθέσιο στον προσομοιωτή γιατί κυριολεκτικά έχω επικεντρωθεί στο φετινό. Είμαι σε συνεχή επαφή με την ομάδα. Ακόμα και μετά τους αγώνες μας, πάντα λέω, εδώ είναι το αυτοκίνητό μας αυτή τη στιγμή, και αυτά είναι τα πράγματα που θέλω στο μονοθέσιο της επόμενης χρονιάς, να προσέχετε αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι τα προβλήματα που έχω με τον κινητήρα, δεν θέλω να το δω την επόμενη χρονιά, παρακαλώ διορθώστε το. Κάνω συνεχώς αυτές τις συζητήσεις με τους επικεφαλής», δήλωσε ο Βρετανός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί μετά το τέλος της φετινής σεζόν να εργαστεί σκληρά ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την εξέλιξη του νέου μονοθεσίου, αν θέλει να παραμείνει και το 2022 ένας από τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου.

Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, ομάδες που έχουν εξαντλήσει τα χρονικά -και όχι μόνο- περιθώρια εξέλιξης ενός μονοθεσίου την τρέχουσα σεζόν, υστερούν την αμέσως επόμενη συγκριτικά με εκείνες που έχουν επικεντρωθεί πολύ νωρίτερα στα όσα πρόκειται να φέρει το μέλλον.

Βέβαια η Mercedes AMG Petronas δεν είναι μια οποιαδήποτε ομάδα, έχοντας αποδείξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να αντεπεξέλθει ακόμα και στις πλέον απαιτητικές καταστάσεις, αλλά και το 2022 δεν θα είναι μια ακόμα αγωνιστική σεζόν μιας και οι αλλαγές των κανονισμών καθιστά το έργο των κατασκευαστών ακόμα πιο δύσκολο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος, λοιπόν, ότι το έργο των Γερμανών την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, έχοντας απέναντί τους όχι μόνο την ούτως ή άλλως διψασμένη για τίτλους Red Bull αλλά και δύο πληγωμένους γίγαντες οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία για να βγουν μια για πάντα από τη σκιά.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ