Formula 1: Έρχονται αλλαγές στη Ferrari

Mattia Binotto

Η Scuderia Ferrari έχει ανάγκη από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, και όχι σε πρόσωπα, για να διεκδικήσει με αξιώσεις τα πρωταθλήματα της Formula 1, λέει ο διευθυντής της ομάδας Mattia Binotto.

Η ομάδα του Maranello, υπό τον Binotto, κατάφερε να κατασκευάσει μετά από 15 χρόνια ένα απολύτως ανταγωνιστικό μονοθέσιο φέτος, όμως μια σειρά από προβλήματα αξιοπιστίας και λάθη στη στρατηγική σε αρκετούς αγώνεςοδήγησαν στη διαφαινόμενη απώλεια των φετινών τίτλων της F1. Μαζί με την υστέρηση στην εξελικτική διαδικασία του μονοθεσίου σε σχέση με τη Red Bull RB18, από τον Ιούλιο και μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Binotto είχε θέσει για το 2022 το στόχο όχι της κατάκτησης των πρωταθλημάτων, αλλά της επιστροφής της Scuderia στις μάχες για τις νίκες με ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Και αυτός είναι ένας στόχος που επετεύχθη. Όμως, για το επόμενο βήμα, την επιστροφή στο θρόνο της Formula 1, χρειάζονται ακόμα πολλές βελτιώσεις, μαζί με την αποκόμιση της πολύτιμης εμπειρίας από τον πρωταθλητισμό στο κορυφαίο επίπεδο του παγκόσμιου motorsport.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο του GP Ιταλίας στη Μόντσα, ο πρόεδρος της Ferrari John Elkann παρείχε την απόλυτή του στήριξη στο πρόσωπο του Binotto και στα υπόλοιπα μέλη της Scuderia.«Ο πρώτος στόχος είναι να γίνεις ανταγωνιστικός. Αν δεν είσαι, δεν έχεις πουθενά να πας, ενώ αντίθετα μπορείς πάντα να δουλέψεις την αξιοπιστία. Για αυτό πιστεύω ότι η Ferrari θα καταφέρει να κερδίσει πάλι τους τίτλους οδηγών και κατασκευαστών πριν από το 2026», τόνισε ο Elkann.

Ο John Elkann με τον Mattia Binotto στο GP Ιταλίας του 2022
Ο John Elkann με τον Mattia Binotto στο GP Ιταλίας του 2022
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ο Binotto συμφωνεί: «Η αλλαγή ανθρώπων δεν είναι ένας δρόμος που θέλω να ακολουθήσω, αυτός είναι ένας παλιομοδίτικος τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων», είπε ο Ιταλός. «Με βάση την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν για να είμαστε σε θέση να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Η Ferrari εξελίχθηκε πολύ από πέρσι μέχρι φέτος. Πρέπει να ανατρέξεις σε πολύ παλιά χρόνια για να βρεις τον ίδιο βαθμό προόδου.

»Γενικώς, η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά στην εξέλιξη του φετινού μας αυτοκινήτου, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένες παράμετροι που χρίζουν βελτίωσης. Μία είναι η αξιοπιστία, που μας κόστισε μία ή δύο νίκες. Για να γίνεις πρωταθλητής πρέπει [το αυτοκίνητο] να είναι αξιόπιστο.

»Έπειτα, είναι η διαχείριση του αγώνα: χρειάζονται βελτιώσεις σε κάποιους τομείς της στρατηγικής και της διεκπεραίωσης των pit-stops. Σε ένα αγωνιστικό τριήμερο παραμονεύουν πάντα τα λάθη. Είναι σχεδόν αδύνατον να είσαι τέλειος, πρέπει να λάβεις μια απόφαση. Αλλά πρέπει να γίνουμε οι καλύτεροι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Binotto συνέχισε εξηγώντας την άποψή του ότι η Scuderia δεν έχει ανάγκη από αλλαγές προσώπων - υποστηρίζοντας ότι η ομάδα διαθέτει ταλέντο, και πρέπει μόνο να κάνει βελτιώσεις σε ορισμένες πτυχές του τρόπου λειτουργίας της: «Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε ανθρώπους, αλλά σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα: τον τρόπο που επικοινωνούμε, τη διεργασία με την οποία λαμβάνουμε αποφάσεις. Μπορεί να είναι αναγκαίο να προσθέσουμε λίγη ακόμη αξία, ίσως και περισσότερους ανθρώπους. Αλλά η αλλαγή ανθρώπων δεν είναι ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσω».

Όσο για το χρονικό προσδιορισμό του Elkann «μέχρι το 2026» για την κατάκτηση των τίτλων, που δεν ήρθαν φέτος, ο Binotto διευκρινίζει πως «χωρίς καμία αμφιβολία, η φιλοδοξία της ομάδας είναι να τους πετύχει το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ