Ανάλυσέ το: Πού χάθηκε ο παλιός… κακός Verstappen;

Verstappen

Με τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στην τροπαιοθήκη του και ένα ηγεμονικό συμβόλαιο στην τσέπη, ο M. Verstappen επέδειξε στην πρώτη αψιμαχία της φετινής σεζόν ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο και μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα ενός μονίμως αφηνιασμένου ταύρου, στωικότητα.

Η νέα εποχή που ξημέρωσε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, μετά και την… κοσμοϊστορική αλλαγή των κανονισμών, έφερε, όπως αναμενόταν, ανακατατάξεις στον συσχετισμό δυνάμεων, δίνοντας την ευκαιρία σε ομάδες όπως η Ferrari να διεκδικήσουν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν θετικό. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ομάδες κινήθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά, επιχειρώντας στο πρώτο αγωνιστικό τριήμερο της φετινής σεζόν να μετρήσουν όχι μόνο τις δικές τους δυνάμεις αλλά και των ανταγωνιστών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ομάδα της Mercedes να «πληρώνει» την υπερπροσπάθεια της να μείνει ζωντανή στη διεκδίκηση του περσινού τίτλου, Ferrari και Red Bull Racing πιστοποίησαν στην έρημο του Bahrain τον τίτλο του φαβορί.

Η σαββατιάτικη μάχη της pole position μεταφέρθηκε την Κυριακή, με τον Verstappen να καλείται να καλύψει την απόσταση που τον χώριζε στη σειρά της εκκίνησης από τον C. Leclerc και να απαντήσει σε εκείνους που όλο αυτό το διάστημα έδειξαν να αμφισβητούν όχι την ταχύτητα ή την αποτελεσματικότητα του Ολλανδού αλλά την αξιοσύνη ενός Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Μετά τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους, ο M. Verstappen έδειξε έτοιμος να διεκδικήσει την πρώτη θέση και να οδηγήσει τον αγώνα, αφήνοντας πίσω του τον ταχύτατο C. Leclerc.

Ο Ολλανδός το επιχείρησε όχι μία αλλά δύο φορές αξιοποιώντας το DRS και την ταχύτητα του μονοθεσίου της Red Bull στην ευθεία. Και τις δύο φορές, ωστόσο, ο C. Leclerc κατάφερε να ανακτήσει και μάλιστα με σχετική ευκολία την πρωτοπορία, με τον Ολλανδό να δείχνει ανήμπορο ή αν προτιμάτε απρόθυμο να υπερασπιστεί μέχρι εσχάτων τη θέση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα του Verstappen να παραδίδει σχεδόν αμαχητί τα όπλα δεν πέρασε απαρατήρητη, αποτελώντας αντικείμενο συζήτησης μετά το τέλος του πρώτου αγώνα της φετινής σεζόν. Κι αυτό γιατί η συμπεριφορά του Ολλανδού στην πίστα του Bahrain ήταν διαμετρικά αντίθεση με εκείνη που επέδειξε στα περισσότερα Grand Prix της περσινής σεζόν.

Το ερώτημα, λοιπόν, που αβίαστα προέκυψε ήταν πού χάθηκε ο μαχητικός και συχνά-πυκνά αντιαθλητικός M. Verstappen;

Η έλλειψη κινήτρου

Η κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου τίτλου στην καριέρα του είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιτρέπει στον M.Verstappen να σκέφτεται πιο καθαρά. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με αστρονομικές απολάβες και εξίσου εντυπωσιακή διάρκεια. Είναι σχεδόν βέβαιο, λοιπόν, ότι το κίνητρο του Ολλανδού δεν είναι πλέον το ίδιο ισχυρό, κάτι που για τον ίδιο και την ομάδα της Red Bull Racing μπορεί να αποδειχθεί μια όχι και τόσο αρνητική εξέλιξη.

Verstappen
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα στοιχείο ενδεχομένως να άμβλυνε τη μαχητικότητα του 24χρονου Παγκόσμιου Πρωταθλητή είναι το γεγονός ότι στη μάχη για την πρώτη θέση δεν βρέθηκε ο συνήθης ύποπτος L. Hamilton αλλά ο νεόκοπος C. Leclerc με το σχεδόν καθαρό μητρώο κοκορομαχιών με τον Ολλανδό.

Μπορεί, λοιπόν, M. Verstappen και L. Hamilton να δηλώνουν ότι όσα είδαμε την περσινή σεζόν δεν επηρέασαν την μεταξύ τους σχέση ή πως δεν αποτέλεσε προϊόν μιας προσωπικής κόντρας, είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν ότι σε μια ενδεχόμενη μάχη των δύο στο εγγύς μέλλον, οι δηλώσεις αβροφροσύνης θα αποτελέσουν μακρινό παρελθόν.     

Η αλλαγή των κανονισμών

Μολονότι το μελάνι το οποίο χύθηκε σχετικά με τους νέους κανονισμούς που διέπουν τις προδιαγραφές των μονοθεσίων δεν έχει ακόμα στεγνώσει, οι αλλαγές που σχετίζονται με τον κώδικα συμπεριφοράς των πιλότων και τον τρόπο με τον οποίο αυτός θα ελέγχεται τείνει να αποδειχθεί κρισιμότερος για την εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος.

Κι αυτό γιατί από τη μία ημέρα στην άλλη, ο M. Verstappen είδε τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα του να λιγοστεύουν και να είναι πλέον αναγκασμένος, χωρίς την επιλεκτική όραση του Mr Ανθρώπινου Λάθους (βλ. M. Masi) να εγκαταλείψει την πάγια τακτική της άκριτης, σχεδόν αλαζονικής επίθεσης.ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάζοντας μάλιστα τις απαραίτητες διευκρινήσεις-οδηγίες που δόθηκαν από τους αγωνοδίκες πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, θαρρείς πως οι ιθύνοντες του σπορ φωτογραφίζουν τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του Ολλανδού.   

Η διαφορά της δυναμικότητας

Leclerc και Ferrari πραγματοποίησαν μια εξαιρετική πρεμιέρα, με τον Μονεγάσκο να μετατρέπει τη σαββατιάτικη pole position σε μια μάλλον εύκολη νίκη. Βέβαια, σε κανένα από τα σημεία του αγώνα η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς δεν ήταν τέτοια ώστε να αναγκάσει τον Verstappen να καταθέσει τα όπλα και να αρκεστεί στους βαθμούς της δεύτερης θέσης.

Στην περίπτωση που το μονοθέσιο της Red Bull δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα αξιοπιστίας και οι άνθρωποι της αυστριακής ομάδας είχαν επιτρέψει στον Ολλανδό να δώσει το 100% ώστε να διεκδικήσει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τότε ενδεχομένως να μιλούσαμε για έναν άλλο αγώνα και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ