Ο παγκόσμιος γίγαντας του πετρελαίου εγκαταλείπει τον «μαύρο χρυσό» -Ποιο πολύτιμο μέταλλο έχει βάλει στο μάτι

εξόρυξη λιθίου

Η Σαουδική Αραβία στρέφει το βλέμμα της στη μετα-πετρελαϊκή εποχή της και αναζητά εναγωνίως το μέταλλο που είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της.

Η Σαουδική Αραβία, μια από τις ισχυρότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες παγκοσμίως, και ηγετική δύναμη στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει δυσεκατομμύρια προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα κέντρο παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η χώρα θέλει το 30% των αυτοκινήτων στους δρόμους της πρωτεύουσάς της να είναι ηλεκτρικά μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, την ίδια ώρα που ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναζητά εναγωνίως εναλλακτικές πηγές πλούτου.

Η κατασκευή, ωστόσο, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απαιτεί και λίθιο (βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου), το οποίο, όπως φαίνεται δεν μπορεί να παράγει η ίδια -τουλάχιστον προσώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με την Aramco, έχει αρχίσει να διερευνά μεθόδους εξόρυξης λιθίου από άλμη στα κοιτάσματα πετρελαίου της, αλλά σύμφωνα με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, Μπανταρ Αλκοράγιεφ, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιo, μιας και δεν υφίστανται ακόμα οι απαιτούμενες ενδείξεις ότι υπάρχουν τα κατάλληλα αποθέματα λιθίου και υψηλές συγκεντρώσεις.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά», ανέφερε ο Αλκοράγιεφ μιλώντας στο Reuters. Στο πλαίσιο αυτό, για να καταφέρει να μετατραπεί σε έναν κόμβο κατασκευής μπαταριών για μηδενικών ρύπων ΙΧ, η χώρα εστιάζει στην εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιθίου από το εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το λίθιο είναι ένα κρίσιμο μέταλλο, ειδικά για τις μπαταρίες», σύμφωνα με τον Αλκοράγιεφ, ο οποίος τόνισε τη σημασία του λιθίου στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ανέφερε ότι «δεν θα μπορώ να φανταστώ πώς θα επιβιώναμε δίχως αυτό (σ.σ. το λίθιο)».

Αιμοδότης λιθίου για τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι -μεταξύ άλλων- η Χιλή, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, με αντικείμενο επενδύσεις στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων.

Alkhorayef

Η χώρα της εξόρυξης πετρελαίου αναμένει μέχρι το 2030 να παράγει 500.000 ηλεκτρικά ετησίως. Παρ' όλα αυτά, μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν παραχθεί μόλις 800. Αυτά πέρασαν τη γραμμή συναρμολόγησης εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Lucid, στην οποία το Public Investment Fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας έχει επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, το PIF σε συνεργασία με τη Foxconn ίδρυσαν τη μάρκα Ceer, η οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανεγείρει το δικό της εργοστάσιο και απέχει αρκετά από την παραγωγή αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ