Ελληνική εταιρεία έφτιαξε «Google Maps» -Η εφαρμογή που αλλάζει τις μετακινήσεις των οδηγών

Google Maps

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη ενημερωτική υπηρεσία έχουν στη διάθεσή τους οι οδηγοί, προκειμένου να αποφεύγουν τις καθυστερήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικό χαρακτηριζέται για την πόλη της Θεσσαλονίκης το έργο κατασκευσής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου Flyover, καθώς θα επιτρέπει τη διέλευση από τη νέα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης 10.000 οχημάτων (έναντι 5.000 σήμερα), ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας. Η κατασκευή, ωστόσο, του Flyover έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση, μιας και οι εργασίες έχουν επιφέρει την κατάληψη λωρίδων κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό.

Η άμβλυνση των επιπτώσεων απασχολεί έντονα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ήδη γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντική συμβολή στον μετριασμό της ταλαιπωρίας των οδηγών θα έχει το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας που δημιούργησε το ΙΜΕΤ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών ) /ΕΤΕΚΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Flyover θεσσαλονίκη

Μέσω του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας η Περιφέρεια μπορεί να έχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μέσα από οθόνες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του ΙΜΕΤ, Βαγγέλης Μητσάκης, επισήμανε ότι το σύστημα επιλέγει μόνο του αυτόματα τα βέλτιστα σενάρια διαχείρισης της κυκλοφορίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα να αλλάζει σε πραγματικό χρόνο η ροή των φαναριών, ώστε να διευκολύνονται οι οδηγοί.

Το «ελληνικό» Google Maps

Παράλληλα, αναπτύχθηκε και μια ενημερωτική υπηρεσία για τους πολίτες (η flyover.imet.gr) που τους επιτρέπει να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες και συγκεκριμένα τον χρόνο διαδρομής και τις ταχύτητες κίνησης, για τρεις βασικές εναλλακτικές διαδρομές από ανατολικά προς δυτικά (ή και το αντίστροφο).

flyover κίνηση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από δυτικά προς ανατολικά οι διαδρομές είναι:

  • Μέσω Περιφερειακής
  • Μέσω Εγνατίας
  • Μέσω Παραλιακής

Από ανατολικά προς δυτικά οι διαδρομές είναι:

  • Μέσω Περιφερειακής
  • Μέσω Εγνατίας
  • Μέσω Όλγας-Τσιμισκή

Το πράσινο χρώμα υποδηλώνει ότι η κυκλοφορία γίνεται απρόσκοπτα, το πορτοκαλί ότι υπάρχει αυξημένη ροή και το κόκκινο υποδηλώνει ότι υφίσταται κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Για παράδειγμα στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι από ανατολικά προς δυτικά η μέση ταχύτητα των οχημάτων είναι 73 χλμ./ώρα μέσω Περιφερειακής, 34 χλμ./ώρα μέσω Εγνατίας και 28 χλμ./ώρα μέσω Όλγας-Τσιμισκή.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μολονότι η συγκεκριμένη ενημερωτική υπηρεσία θυμίζει Google Maps δεν παρέχει οδηγίες στους οδηγούς για το πώς θα φτάσουν σε έναν προορισμό.

Ι.ΜΕΤ. (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών)

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) που είναι Νομικό Πρόσωπο, Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Βασικός στόχος του Ι.ΜΕΤ. είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, προτυποποίησης, οικονομικής ανάλυσης, διαχείρισης, τεχνολογίας μεταφορικών μέσων και επιπτώσεων των χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και συνδυασμένων μεταφορών. Επίσης η παροχή εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης στα αντίστοιχα αντικείμενα, η διάχυση των αποτελεσμάτων έρευνας και η εκπροσώπηση της χώρας στα διάφορα συναφή με το αντικείμενό του Ινστιτούτου φόρουμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ